Overslaan en naar de inhoud gaan

Bilzersteenweg onderbroken van vrijdagochtend tot maandagmiddag: fietstunnel wordt eerste weekend van december ingeschoven

Bilzersteenweg onderbroken van vrijdagochtend tot maandagmiddag: fietstunnel wordt eerste weekend van december ingeschoven

Tijdens het eerste weekend van december schuift het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een fietstunnel onder de Bilzersteenweg ter hoogte van de Groenstraat in Tongeren. De tunnel vormt er vanaf het voorjaar 2023 een veilige kruising voor de fietssnelweg F79 Sint-Truiden - Tongeren. Door de werken is de gewestweg afgesloten voor alle verkeer van vrijdagochtend 2 december tot maandagmiddag 5 december. 

De fietstunnel werd de afgelopen maanden ter plekke in de berm gebouwd en weegt ongeveer 640 ton. Het spreekt voor zich dat het inschuiven een bijzondere operatie is. Om de tunnel op zijn plaats te krijgen, wordt er 24u op 24u gewerkt, van vrijdagochtend 2 december (6u) tot maandagmiddag 5 december (ca. 12u). 

Huzarenklus in 80 uur

Om te beginnen moet de ruimte vrijgemaakt worden waar de tunnel komt te liggen. Daarvoor wordt de rijweg helemaal opgebroken en een bouwput gegraven. Vervolgens wordt de betonnen tunnel langzaam op zijn plek geschoven. Dat inschuiven start naar verwachting zaterdagmiddag en zal zo’n 8 uur in beslag nemen. Daarna wordt de sleuf waarin de fietstunnel ligt weer aangevuld met grond. Ook de rijweg over de tunnel wordt opnieuw aangelegd met fundering en asfalt zodat de Bilzersteenweg maandagmiddag opnieuw beschikbaar is. Het is dus een huzarenklus die het hele team in ± 80 uren klaart.

Minderhinder-maatregelen: omleidingen voor alle verkeer

Van vrijdag 2 december 6u tot en met maandag 5 december 12u is de Bilzersteenweg afgesloten voor alle verkeer, dit tussen Driekruisenstraat en Bilzersteenweg 189. Voor gemotoriseerd verkeer is een omleiding in 2 richtingen voorzien via de Nieuwe Steenweg en de Hasseltsesteenweg. Voor fietsers gelden lokale omleidingen. De bushaltes Kerkhof en Driekruisenweg worden tijdens dat weekend niet bediend. 

Indrukwekkende werken, veiligheid staat voorop!  

Op en rond de werfzone zal er veel bedrijvigheid zijn. Om ieders veiligheid te garanderen wordt gevraagd om de afbakening van de werfzone te respecteren.

Fietsen door de tunnel vanaf het voorjaar 2023

Nog tot het voorjaar van 2023 werkt de aannemer aan de afwerking van de tunnel en de aangelanden. Daarna kunnen fietsers op de Fruitspoorroute veilig de Bilzersteenweg kruisen. Tot dan duren ook de vernieuwingswerken aan de rijweg, aan de 540 meter nieuwe fietspaden tussen de Driekruisenweg en de Driekruisenstraat en aan de riolering voor duurzaam waterbeheer. 

Verkeerssituatie in Tongeren 

Bekijk het dynamische overzichtsplan met alle omleidingen in Tongeren op www.wegenenverkeer.be/tongeren bij de 'Actuele hinder' van elk project.