Overslaan en naar de inhoud gaan

Brug 5 in Arendonk opnieuw open voor auto- en vrachtverkeer op 14 oktober

Brug 5 in Arendonk opnieuw open voor auto- en vrachtverkeer op 14 oktober

Sinds eind februari 2023 renoveert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) brug 5 aan Voorheide (N139) in Arendonk. De kanaalovergang vlakbij de Nederlandse grens werd hiervoor afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers konden de aparte fietsbruggen blijven gebruiken. Op zaterdag 14 oktober opent de brug voor auto- en vrachtverkeer, en ook de bussen van de Lijn rijden opnieuw over de brug.

Brug 5 aan Voorheide gaat op zaterdag 14 oktober weer open voor alle verkeer, maar tot eind november werkt de aannemer wel nog verder aan de onderkant van de brug. Daarom blijft de verbinding De Brulen met het Pleintje afgesloten. Aan de kant van Nederland blijft de fietscontainer op het jaagpad staan, zodat fietsers en voetgangers veilig onder de brug kunnen passeren. De volledige renovatie kan de aannemer pas in het voorjaar van 2024 afronden. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “AWV vernieuwt sinds eind februari 2023 zowel de onder- als bovenkant van brug 5 over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Doordat auto- en vrachtverkeer niet over de brug kon tijdens de werken, werd Arendonk voor lange tijd in twee gesplitst. De aannemer heeft er alles aan gedaan om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Hij plaatst nu tijdelijke ondersteuningen, zodat de brug wel al opnieuw open kan op zaterdag 14 oktober.

Renovatie nog niet klaar

In de week van 9 oktober worden tijdelijke ondersteuningen geplaatst. Dat is nodig omdat de bestaande rolopleggingen en steunpunten van de brug volledig vervangen moeten worden. Die rolopleggingen zorgen ervoor dat het wegdek binnen bepaalde grenzen vrij kan bewegen - uitzetten of krimpen - bij warme of koude temperaturen. De uitwerking, het produceren, behandelen en plaatsen van de nieuwe steunpunten vergt meer tijd dan verwacht. De nieuwe rolopleggingen en steunpunten worden daardoor pas in het voorjaar van 2024 geplaatst. De brug wordt dan gedurende twee weekends opnieuw afgesloten. De fietsbruggen blijven altijd open. 

De Lijn rijdt nog niet tot Reusel

De busverbinding van De Lijn richting Reusel werd voor de werken geknipt vlak voor de brug. Er was een tijdelijke halte aan De Brulen. Vanaf zaterdag 14 oktober rijdt De Lijn opnieuw over de brug en wordt de tijdelijke halte afgeschaft. De bus rijdt nog niet tot in Reusel. De eindhalte blijft voorlopig aan het opvangcentrum in Arendonk. Dat omwille van de omleiding door de werken aan het drinkwaternet en de weginrichting in Worteldorp (Hoogstraten).

Meer info

Check www.wegenenverkeer.be/arendonk voor een uitgebreide projectomschrijving.