Overslaan en naar de inhoud gaan

Brug over E40 in Affligem open voor gebruik vanaf zaterdag 4 september

Brug over E40 in Affligem open voor gebruik vanaf zaterdag 4 september

Op zaterdag 4 september stelt het Agentschap Wegen en Verkeer de nieuwe brug over de E40 in Affligem open voor de voetgangers, de fietsers en het lokale autoverkeer. Voortaan hoeven de bewoners van Essene (Affligem) en Sint-Katarina-Lombeek (Ternat) geen omweg van bijna vier km meer te maken om van de ene kant van de snelweg naar de andere te geraken. “De brug is een enorme verbetering voor fietsers en voetgangers en in het bijzonder voor de schoolkinderen uit de buurt. De oversteek kan nu op een veel veiligere manier gebeuren. We investeerden 2 miljoen euro in deze brug”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De heraanleg van de Lombeekstraat tussen de nieuwe brug en de gemeentegrens met Ternat, die uitgevoerd werd in opdracht van de gemeente Affligem, is ondertussen ook afgerond. 

Aanrijding

In 2010 reed een vrachtwagen op de E40 tegen de brug van de Lombeekstraat. Omdat de stabiliteit van de brug na het ongeval niet meer gegarandeerd was, werd de brug later afgebroken. Iets meer dan tien jaar later ligt er nu een nieuwe brug op dezelfde locatie. Een gemak voor de inwoners van Essene (Affligem) en Sint-Katarina-Lombeek (Ternat), die zo opnieuw op enkele minuten aan de andere kant van de snelweg staan.

Meer schoolkinderen op de fiets
De nieuwe brug is er een op maat van fietsers en voetgangers, met aan weerskanten twee verhoogde fiets- en wandelstroken van elk tweeënhalve meter breed. Middenin ligt een rijstrook voor lokaal autoverkeer. Automobilisten moeten elkaar voorrang verlenen om beurtelings over de brug te rijden. Zonder de brug van de Lombeekstraat moesten fietsers een omweg van bijna vier km maken langs de Ternatsestraat en de Assesteenweg om zich tussen Essene en Sint-Katarina-Lombeek te verplaatsen. In Sint-Katarina-Lombeek zijn er ook een aantal basisscholen die nu veiliger bereikbaar zijn met de fiets. De brug kan een belangrijke stimulans zijn voor ouders om hun wagen aan de kant te laten en met hun kinderen naar school te fietsen.

Geen verkeershinder

De werken van het Agentschap Wegen en Verkeer gingen van start in augustus vorig jaar en duurden in totaal ongeveer een jaar. Het verkeer op de E40 heeft er weinig van gemerkt. De snelweg moest alleen in februari even worden afgesloten, toen de stalen liggers van de brug - twee gevaartes van samen 220 ton - op hun plaats werden getakeld. Voor de rest werkte de aannemer altijd naast de snelweg.
 
Koker Overnellebeek vernieuwd
Volgens de oorspronkelijke planning zou de nieuwe brug op 14 juli in gebruik genomen worden, maar door het slechte weer in juni in combinatie met het zomerse bouwverlof liepen de werken enkele maanden vertraging op. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) maakte van de vertraging gebruik om de koker van de Overnellebeek onder de Lombeekstraat te vernieuwen.