Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste schop in de grond bij Mechelse Poort in Dendermonde - Werken starten begin mei

Eerste schop in de grond bij Mechelse Poort in Dendermonde - Werken starten begin mei

DENDERMONDE

Het Agentschap Wegen en Verkeer start binnenkort met werken aan het kruispunt Mechelse Poort in Dendermonde. De plannen voor de heraanleg van dit gevaarlijke kruispunt liggen al enkele jaren op tafel, maar door heel wat procedurestappen heeft het project vertraging opgelopen. Sinds april 2024 is de omgevingsvergunning binnen en nu kan eindelijk de eerste schop in de grond. De komende twee jaar krijgt het kruispunt een serieuze make-over met een focus op veiligheid voor wandelaars en fietsers. Tussen 6 mei en 15 juli zijn er voorbereidende werken langs de rijweg, zonder verkeershinder. Na het bouwverlof starten de hoofdwerken. Op donderdagavond 27 juni is er een infomarkt waarbij bewoners en geïnteresseerden meer uitleg krijgen over de timing en verwachte hinder.

Grondige make-over

“Vandaag is het kruispunt Mechelse Poort een druk verkeersknooppunt met regelmatig onveilige situaties, zeker voor de grote stromen van fietsers die tijdens de spitsmomenten het drukke kruispunt oversteken. Met een grondige herinrichting zorgt Wegen en Verkeer voor vlot en veilig verkeer voor alle weggebruikers.” zegt de minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Voor voetgangers en fietsers komen er drie tunnels, een brug en nieuwe fietspaden. Extra afslagstroken moeten de verkeersdoorstroming verbeteren, en met extra groen en een bufferbekken gaat ook de leefbaarheid in de omgeving erop vooruit. De Vlaamse overheid investeert ongeveer 9,3 miljoen euro in dit project.”

“We zijn als stadsbestuur zeer dankbaar dat het Vlaams Gewest fors investeert in de veiligheid van onze wegen én dat de werkzaamheden kunnen starten. We zijn ervan overtuigd dat deze werken een verbetering zijn voor de veiligheid van alle weggebruikers en ook voor de doorstroming” aldus Dendermonds burgemeester Leen Dierick. “De werken zullen intensief zijn, maar dankzij de fasering en goede communicatie hopen we de hinder te beperken. We kijken in elk geval hoopvol uit naar de toekomst."

Voorbereidende werken in het voorjaar

Tussen maandag 6 mei en 15 juli voert Wegen en Verkeer de eerste voorbereidende werken uit. Er komen dan een riolering tussen het toekomstig bufferbekken en de Schelde, en een tijdelijke fietshelling van de Scheldebrug naar de Killeweg (het jaagpad). Die fietshelling zal tijdens de aanleg van het nieuwe kruispunt een belangrijke rol spelen in de omleiding voor fietsers. Deze voorbereidende werken gebeuren volledig naast de rijweg. Er zal dus geen verkeershinder zijn.

Heraanleg start in augustus

Op maandag 5 augustus, de eerste dag na het bouwverlof, starten de hoofdwerken. In totaal zullen de werken zo’n twee jaar duren. Om de hinder voor buurtbewoners, handelaars en doorgaand verkeer zoveel mogelijk te beperken, zullen de werken in verschillende fasen uitgevoerd worden. De concrete details rond fasering en hinder worden nog volop uitgewerkt.

Infomarkt op 27 juni

Om buurtbewoners en andere geïnteresseerden grondig te informeren over de werken, organiseren Wegen en Verkeer en de stad Dendermonde binnenkort een infomarkt. Op donderdagavond 27 juni is iedereen van harte welkom in de bibliotheek in zaal ‘t Sestich (Kerkstraat 111) voor meer info over de timing en verwachte hinder van het project. Hou wegenenverkeer.be/dendermonde in het oog voor meer praktische info.