Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische laadinfrastructuur op carpoolparkings en Park & Rides oproep tot kandidaatstelling

Elektrische laadinfrastructuur op carpoolparkings en Park & Rides oproep tot kandidaatstelling

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert meerdere carpoolparkings en Park & Rides. Om het elektrisch rijden op niveau van de Vlaamse overheid te stimuleren, wordt op specifieke locaties ruimte ter beschikking gesteld om elektrische laadinfrastructuur te bouwen en te exploiteren. In het kader van het Vlaams Klimaatfonds, kan een subsidie verkregen worden voor het voorzien van de nutsleidingen in functie van deze laadinfrastructuur.

Doelstelling

Er wordt gestreefd om een gebiedsdekkend aanbod aan laadinfrastructuur aan de e-rijder aan te bieden.

Om dit doel te bereiken organiseert het AWV een oproep waarbij er in totaal 28 locaties ter beschikking worden gesteld. Op elke locatie moet de gekozen inschrijver: 

  • minimaal 1 en maximaal 2 snellaadpalen plaatsen (deze laadpalen hebben voor gelijkstroom laden (DC) een minimaal laadvermogen van 50 kW en dienen te voldoen aan de internationale standaarden);
  • daarnaast kan er 1 laadpaal voor elektrische fietsen (met maximaal 8 laadpunten) voorzien worden.

Het verhogen van het aanbod elektrische laadpalen op parkeerterreinen van het Vlaams Gewest is ook een van de maatregelen binnen het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020. Ter uitvoering van dit Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020 kent de Vlaamse Regering onder bepaalde voorwaarden ook projectsubsidies toe aan de gekozen kandidaten. Besluit van de Vlaamse regering.

Procedure

Geïnteresseerde laadpaalexploitanten moeten (per locatie) hun kandidatuur indienen tegen uiterlijk 16 oktober 2020.

Lees verder in het .pdf-document "Oproep kandidaatstelling klimaatfonds laadpalen".