Overslaan en naar de inhoud gaan

Fase 3 van werken aan kruispunt op Ringlaan (R8) start vanaf 20 juni op: fietsomleiding via Gentse- en Kortrijksesteenweg

Fase 3 van werken aan kruispunt op Ringlaan (R8) start vanaf 20 juni op: fietsomleiding via Gentse- en Kortrijksesteenweg

Op donderdag 20 juni start fase 3 van de werken aan ‘Den Hert’ op de Ringlaan (R8) in Kortrijk - op de grens met Harelbeke - waarbij het Agentschap Wegen en Verkeer op drie opeenvolgende kruispunten werkt. Tijdens fase 3 volgen fietsers een omleiding, net als lokaal verkeer uit de Hippodroom- en Zandbergstraat. Doorgaand verkeer op de Ringlaan rijdt via de N50 en N36. Als alles vlot loopt, duurt fase 3 tot midden augustus 2024.

Fase 1 en 2 bijna achter de rug

Begin maart startten fase 1 en 2 van de werken op. Tijdens deze eerste twee fases werkte de aannemer op het kruispunt van de Ringlaan met de Kortrijksesteenweg en werkte hij op de Gentse- en Kortrijksesteenweg (N43). Het kruispunt kreeg extra opstelstroken voor het verkeer en de fietspaden op de Gentse- en Kortrijksesteenweg werden vernieuwd. Fases 1 en 2 duren nog tot en met woensdag 19 juni.

Fasewissel gedurende hele woensdag 19 juni

De fasewissel, van fase 2 naar fase 3, vindt plaats op woensdag 19 juni. Tussen 8.30 en 9 uur ‘s ochtends worden de kruispunten met de Hippodroom- en Zandbergstraat afgesloten voor alle verkeer. De verkeerslichten op de kruispunten worden dan ook uitgeschakeld. 

Het gemotoriseerd verkeer rijdt om via het op- en afrittencomplex Stasegem (nr. 4 op R8) of via de Kortrijksestraat en Kuurnsesteenweg. Fietsers die de R8 willen oversteken, stappen af van hun fiets en steken als voetganger, via het zebrapad, de R8 over. Het verkeer op de R8 rijdt over 1 rijstrook aan 50 km/u.

Er wordt doorgewerkt tot na de avondspits, tot de verkeerslichten op het kruispunt van de R8 met de Kortrijkse- en Gentsesteenweg weer ingeschakeld kunnen worden. Vanaf dan is dit kruispunt ook weer open voor het verkeer.

Fase 3 vanaf 20 juni

Vanaf donderdag 20 juni kan fase 3 van de werken starten. In deze fase werkt de aannemer op de middenberm en langs de buitenring van de Ringlaan, ter hoogte van de Hippodroomstraat en Zandbergstraat. Als alles vlot verloopt, duurt fase 3 tot midden augustus.

Fietsomleiding tijdens werken

Tijdens fase 3 worden de kruispunten van de R8 met de Hippodroom- en Zandbergstraat afgesloten voor fietsers. Fietsers tussen Harelbeke en Kortrijk volgen in beide richtingen een omleiding via de Gentse- en Kortrijksesteenweg. Ook scholieren naar de Kortrijkse scholen moeten de omleiding volgen, via de Groeningekaai en de Gentsesteenweg. De route via de Visserskaai, de oude sluis, Vennestraat en de Zandberg- of Hippodroomstraat is niet toegankelijk: de kruispunten van de Ringlaan met de Zandberg- en Hippodroomstraat zijn namelijk afgesloten.

Verkeer uit de Hippodroom- en Zandbergstraat kant Harelbeke kan de R8 nog oprijden naar rechts. Vanuit Kortrijk kan dit enkel uit de Hippodroomstraat. De Zandbergstraat vanuit Kortrijk is naar de R8 toe is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Verkeer vanop de R8 kan de Hippodroom- en Zandbergstraat nog rechts inrijden.

Omleiding voor doorgaand verkeer

Tijdens de werken op de R8 is er ter hoogte van ‘Den Hert’ maar 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar voor het verkeer, net als nu tijdens fases 1 en 2. Doorgaand verkeer naar Harelbeke wordt ook nu aangeraden om een omleiding te volgen. Verkeer vanuit Kortrijk-West rijdt op de R8 tot aan Kortrijk-Noord en rijdt verder via de Brugsesteenweg (N50) en de N36. Ook verkeer vanuit Gent rijdt om en verlaat de E17 aan de afrit Deerlijk (nr. 4 op E17) en rijdt verder via de Ringlaan (N36).

Fase 4 na midden augustus

Na fase 3 kan de laatste fase van de werken starten: fase 4. In fase 4 werkt de aannemer op de fietspaden langs de buitenring van de Ringlaan en werkt hij in de Zandbergstraat. Als alles vlot verloopt, start die fase midden augustus op. Een exacte timing is vandaag nog niet bekend.

Meer weten?

Surf naar wegenenverkeer.be/kortrijk of /harelbeke voor meer gedetailleerde informatie over de werken.