Overslaan en naar de inhoud gaan

Fasewissel aan nieuwe brug Drasop uitgesteld

Fasewissel aan nieuwe brug Drasop uitgesteld

Eind vorige week werd er gecommuniceerd dat de fasewissel aan de nieuwe Drasopbrug op 11 en 12 maart zou doorgaan. Door een probleem met de toelevering van het asfalt moet het Agentschap Wegen en Verkeer die wissel uitstellen. Voor het plaatsen van de laatste stukken asfaltverharding en ook de tijdelijke markeringen is er bovendien droog weer nodig. Wanneer de fasewissel dan wel plaatsvindt, is momenteel nog niet geweten.

Wissel van weghelft

Nu rijden alle automobilisten (ook het verkeer richting Ittre/Charleroi) op de weghelft waar in de toestand zonder werken enkel het verkeer richting Groot-Bijgaarden rijdt. Die situatie wordt binnenkort omgedraaid: vanaf dan rijden bestuurders in beide richtingen op versmalde rijstroken op de rijhelft richting Ittre/Charleroi. Omdat tijdens de fasewissel slechts één rijstrook in beide richtingen beschikbaar is, houden bestuurders best rekening met extra wachttijden.

Voornamelijk file richting Ittre/Charleroi verwacht

Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen vindt de fasewissel ‘s avonds en ‘s nachts plaats. Tijdens de wissel zal het verkeer in beide richtingen de werfzone kunnen voorbijrijden, maar slechts over één rijstrook in beide richtingen. Daarbij wordt vooral hinder verwacht voor bestuurders op de buitenring, richting Ittre/Charleroi. Op de binnenring, richting Brussel, blijft de hinder beperkt.

Gespiegelde werfinrichting

De huidige werfinrichting wordt gespiegeld tijdens de werken aan het tweede brugdeel: drie (versmalde) rijstroken voor het verkeer richting Groot-Bijgaarden en drie (versmalde) rijstroken in de rijrichting van Ittre/Charleroi. Ook tijdens fase 2 houden bestuurders dus best rekening met extra wachttijden bovenop de ‘normale’ filetijd zonder werken. 

Meer info over de fasewissel

Stalen ligger beschadigd na ongeval

Sinds augustus 2019 is de brug van Drasop afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het was toen dat een vrachtwagen onder de brug in brand schoot en daarbij een van de stalen liggers ernstig beschadigde. Na uitvoerig onderzoek werd beslist om de brug af te breken en te vervangen door een nieuw exemplaar.

Beurtelings verkeer

De brug van Drasop verbindt Buizingen en Dworp. Er komen aan weerskanten twee voet- en fietspaden van telkens 2,5 meter breed. Voor de auto’s is er in het midden van de weg een strook van 3 meter breed, zodat automobilisten beurtelings over de brug kunnen rijden. Het autoverkeer zal geregeld worden met verkeerslichten.

Versnelde aanpak van bruggen

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) schakelt een versnelling hoger in de renovatie van bruggen. Sinds 2020 startten we de vernieuwing van 130 bruggen verspreid over heel Vlaanderen - van grote renovaties tot saneringen en herstellingen aan de structuur. Naast de vernieuwing van bruggen op de lijst van prioritaire kunstwerken, starten we dit jaar samen met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en de Vlaamse Waterweg nv ook een grootschalige publiek-private samenwerking ‘Overbruggen’ voor de renovatie van 49 vaste bruggen, waarvan 39 in het beheer van AWV.