Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot onderhoud aan liften en roltrappen Sint-Annatunnel in februari en maart

Groot onderhoud aan liften en roltrappen Sint-Annatunnel in februari en maart

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet de installaties in de Sint-Annatunnel van een groot onderhoud. Met systematisch onderhoud waarborgt AWV een vlotte werking en het veilig gebruik van de liften en roltrappen. Op 26 en 27 februari zijn de liften aan de beurt. Op 4, 5, 11 en 12 maart neemt AWV de roltrappen onder handen.

De installaties in de Sint-Annatunnel zijn intussen meer dan 90 jaar oud en draaien tegenwoordig dag en nacht op volle toeren. Om een goede werking te garanderen, ook na renovatie(s), hebben ze systematisch onderhoud nodig. Voor de roltrappen gebeurt dat wekelijks op donderdag, wanneer de aannemer telkens de treden van één trap per oever reviseert. Voor de gerenoveerde liften is er een tweewekelijks onderhoud op woensdag. En dat loont: dankzij de regelmatige controles en onderhoudsbeurten merkt AWV een sterke afname in het aantal onvoorziene uitvallen.

Twee tot driemaal per jaar is ook een groter onderhoud noodzakelijk. Tegen eind februari heeft de gerenoveerde lift op linkeroever ongeveer 260.000 bewegingen gemaakt. De lift op rechteroever een 190.000-tal. Dat is een gemiddelde van 510 ritten per dag per lift. Hoog tijd dus voor een grondige revisie. De aannemer in opdracht van AWV bereidt de liftmotoren ook voor op extra ritten. Tijdens het onderhoud aan de roltrappen zijn de tunnelgebruikers namelijk aangewezen op de liften om hun oversteek te maken. Daarnaast controleert hij de kettingen van de roltrappen en de remmen, en vult het oliepeil aan. De trapleuningen worden hersteld waar nodig. Daarnaast wordt de trapinstallatie volledig gereinigd. Met de uitvoering van de onderhoudswerken wordt de tunnel eveneens voorbereid op het grote aantal passanten tijdens de Baloise Antwerp 10 Miles op zondag 21 april 2024.

Roltrappen en liften beurtelings buiten dienst

Op maandag 26 februari werkt de aannemer aan de lift op linkeroever. Op dinsdag 27 februari is de lift op rechteroever aan de beurt. De liften zijn telkens buiten dienst van 08.00 tot 18.00 uur. Op maandag 4 en dinsdag 5 maart werken acht arbeiders aan de vier roltrappen op linkeroever. Op maandag 11 en dinsdag 12 maart knappen ze de vier trappen op aan de kant van rechteroever. Om de veiligheid te garanderen, sluit AWV de traphallen telkens af tussen 06.00 en 18.00 uur.

Meer info

De huidige planning werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werfomstandigheden. AWV raadt de tunnelgebruikers aan de app fietsverbindingenschelde.wegenenverkeer.be te raadplegen voor de actuele status van alle installaties. Via de app kunnen ze ook alternatieve routes bekijken.