Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg kruispunt Den Doorn in Ninove vanaf 12 augustus

Heraanleg kruispunt Den Doorn in Ninove vanaf 12 augustus

N28/N405 - NINOVE

Het Agentschap Wegen en Verkeer pakt het gevaarlijke kruispunt Den Doorn in Ninove aan en maakt het veiliger met name voor voetgangers en fietsers. Vanaf 12 augustus beginnen de werken aan het kruispunt, die worden uitgevoerd in twee fasen en zullen tot eind 2024 duren. Om het kruispunt veiliger te maken voorziet het agentschap een conflictvrije verkeerslichtenregeling en nieuwe fietspaden én verdwijnen er twee bypassen. Daarnaast worden bijkomende afslagstroken aangelegd om een vlotte afwikkeling van het kruispunt mogelijk te houden.

Naar een veiliger kruispunt

Het kruispunt met de Aalstersesteenweg (N405) en de Expresweg (N28), ook kruispunt Den Doorn genoemd, staat momenteel op de lijst van gevaarlijke punten. Vanaf maandag 12 augustus zullen de wegenwerken starten om het kruispunt verkeersveiliger te maken. Het ontwerp is klaar, het toekomstplan schetst een overzicht.

Schepen van openbare werken van Ninove Stijn Vermassen: “Een heraanleg van het kruispunt Den Doorn werd de voorbije jaren al enkele keren aangekondigd. Ik ben bijzonder tevreden dat het nu niet bij een aankondiging blijft maar dat het kruispunt nu effectief vernieuwd wordt en veiliger zal worden. Bovendien kan de geplande heraanleg bijzonder snel uitgevoerd worden, waardoor we eind 2024 al over het nieuwe kruispunt kunnen rijden."

Conflictvrij kruispunt

Het kruispunt wordt heringericht zodat afslaan naar de Expresweg (N28) in de toekomst veiliger en vlotter verloopt. De verkeerslichten krijgen  een volledig conflictvrije regeling, zodat overstekende voetgangers en fietsers niet meer in conflict kunnen komen met gemotoriseerd verkeer. Om dezelfde reden worden ook twee bypassen op het kruispunt verwijderd. Om de vlotte afwikkeling van het kruispunt mogelijk te houden worden dan weer een dubbele links afslagstrook vanaf het centrum en een rechts afslagstrook vanaf Denderleeuw op de Aalstersesteenweg (N405) aangelegd.

Nieuw voor fietsers

De fietspaden worden verhoogd heraangelegd. Waar plaats is, worden ze vrijliggend (dus verder van de weg) aangelegd, waar onvoldoende ruimte is, zullen ze aanliggend zijn. Het fietspad langs de Expresweg (N28) richting de Dender wordt verplaatst naar Ring-West, zo worden conflicten tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer vermeden. Op twee locaties komt er een dubbele richting fietsoversteek bij: op de Expresweg (N28) aan de zuidelijke kant van het kruispunt en op de Aalstersesteenweg (N405) aan de kant van Ninove centrum.

Werken in twee fasen

De wegenwerken starten op maandag 12 augustus en zullen eind 2024 klaar zijn. De werken worden uitgevoerd in twee fasen, elke fase zal ongeveer twee maanden duren. De eerste fase start dus op 12 augustus, dan wordt er gewerkt aan de kant van Ninove centrum. Daaropvolgend zal tijdens fase twee de kant van Denderleeuw aan de beurt zijn. Het ontwerp en de aanpak van de werken worden toegelicht tijdens een infosessie op dinsdag 4 juni vanaf 17u in De Linde (Gemeentehuisstraat 42, 9402 Meerbeke).

 

Den Doorn Ninove