Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting N308 Poperinge-Ieper voorgesteld aan de bevolking

Herinrichting N308 Poperinge-Ieper voorgesteld aan de bevolking

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant een grondige herinrichting van de Poperingseweg/Ieperseweg (N308) tussen de ring van Poperinge en de dorpskern van Vlamertinge. Met de herinrichting wil Wegen en Verkeer de gewestweg, die ook het gehucht de Brandhoek doorkruist, veiliger maken voor het verkeer. Daarbij ligt de focus op een goede fiets- en voetgangersinfrastructuur, een overzichtelijke weginrichting en een aantrekkelijk omgevingsbeeld. De herinrichting van de N308 wordt met behulp van een filmpje voorgesteld aan de bewoners. In de loop van 2021 wordt het herinrichtingsontwerp verder uitgewerkt.

Herinrichting volgens het STOP-principe
De verbindingsweg tussen Poperinge en Ieper is dringend toe aan een grondige herinrichting. Mede op basis van de input van een bewonersbevraging (Vlamertinge) oordeelden de betrokken steden dat de huidige fietsinfrastructuur en weginrichting van de Poperingseweg/Ieperseweg niet langer voldoen aan de veiligheidsvereisten. In de plannen voor de nieuwe herinrichting past Wegen en Verkeer daarom het STOP-principe toe waarbij wordt ingezet op de belangen van de Stappers, de Trappers, het Openbaar vervoer en het Privé-vervoer (STOP). Zo komen er nieuwe fietspaden aan beide kanten van de baan, veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, een duidelijke afbakening van de dorpskernen en een overzichtelijke weginrichting met groene zones en voldoende parkeerplaatsen.

Uitbreiding van trage verkeerszones
Om de verkeersveiligheid langs de gewestweg te optimaliseren, worden de trage verkeerzones langs het hele traject vergroot. Zo worden de snelheidszones 50 ter hoogte van de Ieperseweg in Poperinge, de Brandhoek en de Poperingseweg in Vlamertinge uitgebreid. Daarnaast wordt ook de zone 30 in de dorpskern van Vlamertinge uitgebreid waardoor zowel de sporthal als de basisschool binnen deze trage verkeerszone zullen vallen. 

Om de bewoners te informeren in coronatijden werd er een filmpje gemaakt: https://youtu.be/giIdwULMm6c

Verder studiewerk
In de loop van 2021 werkt een studiebureau in opdracht van Wegen en Verkeer verder aan een projectnota waarin concrete informatie zal staan over onder andere het ontwerp van de nieuwe weg, de inrichting van de fiets- en wandelvoorzieningen en de gebruikte materialen. Na deze ontwerpfase houdt Wegen en Verkeer een infomoment voor geïnteresseerden. Vervolgens zullen de procedures in het kader van de omgevingsvergunning en de aanbesteding van de aannemer in gang worden gezet.  Op dit moment is het nog te vroeg om al een timing te geven wanneer de eerste spadesteek in de grond kan. 

Burgemeester Emmily Talpe “De heraanleg van de Poperingseweg is een bijzonder belangrijk project voor onze stad. De doortochten van Vlamertinge en de Brandhoek krijgen een opwaardering én er wordt ingezet op veiligere fietspaden. Voor stad Ieper is het cruciaal om bij dit project de inwoners maximaal te betrekken, zij zijn onze ervaringsdeskundigen op het terrein. Niet alleen de bewoners langsheen de Poperingseweg, maar alle inwoners van Vlamertinge zijn welkom om de presentatie van de eerste voorstellen van ontwerp mee te volgen en hun suggesties door te geven.”

Burgemeester Christophe Dejaegher: “De aanleg van een fietssnelweg langs de Ieperseweg (N308) betekent voor onze stad en voor de streek een absolute meerwaarde. Dit kan onze duurzame verplaatsingen alleen maar ten goede komen en meer mensen op de fiets krijgen richting onze buurstad en terug of omgekeerd.

Alle informatie en updates over het project vindt u op www.wegenenverkeer.be/N308