Overslaan en naar de inhoud gaan

Heropstart werken Grote Baan (N70) wordt verder onderzocht

Heropstart werken Grote Baan (N70) wordt verder onderzocht

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Beveren legden twee weken geleden uit voorzorg de werken op de Grote Baan (N70) in Melsele stil. Eén van de onderzochte grondstalen tussen de Sint-Elisabethstraat en de Torenstraat vertoonde een licht verhoogde concentratie van PFOS. De voorbije dagen werd in die zone verder bodemonderzoek uitgevoerd om de vervuiling in kaart te brengen. De gemeten concentraties in de grond leiden niet tot bezorgdheid. De resultaten van het grondwater vormen wel een element dat bijkomende aandacht vraagt. AWV en de gemeente onderzoeken nu wanneer de werken terug opgestart kunnen worden met respect voor de volksgezondheid. Een concrete timing is op dit moment nog niet duidelijk.

Resultaten bijkomende staalnames

De bodemdeskundige nam bijkomende stalen uit de grond en het grondwater voor verder onderzoek. Slechts in één grondstaal werd een lichte PFOS-overschrijding van de richtwaarde gevonden. Net zoals bij de eerste drie staalnames gaat het over een resultaat uit de bovenste grondlaag (tot 0,5 meter diep). In de diepere grondlagen zijn geen overschrijdingen vastgesteld.

De resultaten van het grondwater vertonen daarentegen wel een overschrijding van de lozingsnormen, wat de verderzetting van de werken momenteel belemmert. Een aanpassing van de huidige omgevingsvergunning is noodzakelijk vooraleer de werken tussen de Sint-Elisabethstraat en de Torenstraat verder kunnen gaan.

Verder verloop en extra onderzoek

AWV en de gemeente Beveren bekijken nu verschillende scenario’s en onderzoeken wanneer de werken eventueel terug kunnen aanvatten, zonder dat de volksgezondheid in het gedrang komt. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of het technisch, verkeerskundig en budgettair mogelijk is om de fasering van de werken aan te passen, door de werken tussen de Carrefour en de Schoolstraat (fase 5) eerder op te starten. Uiteraard zal ook in die zone eerst een milieuhygiënisch onderzoek gebeuren van de bodem en het grondwater, vooraleer er eventueel gewerkt kan worden. Er wordt bijvoorbeeld ook onderzocht hoe de toegankelijkheid voor de handelaars eventueel verbeterd kan worden.

We streven ernaar om over drie weken meer duidelijkheid te hebben over de verdere aanpak. Uiteraard primeert de volksgezondheid en trachten AWV en de gemeente Beveren tegelijk om de werfhinder waar mogelijk te verkleinen. Omwonenden en handelaars worden op de hoogte gehouden van zodra de uiteindelijke aanpak bepaald is.