Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunt Tiensesteenweg met Boutersemstraat en Helstraat weer open: verkeerslichten zijn in dienst gesteld

Kruispunt Tiensesteenweg met Boutersemstraat en Helstraat weer open: verkeerslichten zijn in dienst gesteld

Vanaf maandagavond 20 september gaat het kruispunt van de Tiensesteenweg (N223) met de Boutersemstraat/Helstraat (N234) in Lubbeek opnieuw open voor verkeer. Na de asfalteringswerken was het nog even wachten op de indienststelling van de verkeerslichten.

In de regio is het een gekend kruispunt dat al verschillende ongevallen op de teller heeft staan. Om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te verhogen, hebben we het kruispunt dan ook uitgerust met verkeerslichten. Daarnaast zijn er ook veilige oversteekplaatsen voorzien voor fietsers en voetgangers. Een project dat volledig past binnen mijn verkeersveiligheidsplan waarin we de actieve weggebruiker centraal stellen en we gevaarlijke punten willen aanpakken”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De nieuwe verkeerslichten worden in de loop van volgende week nog in dienst gesteld. Om veiligheidsredenen wordt het kruispunt na de asfaltering dan ook nog niet geopend. De signalisatie en lokale omleidingen voor de zijstraten Helstraat en Boutersemstraat blijven gelden tot deze laatste werken zijn afgerond.

Kruispunt met extra aandacht voor fietsers en voetgangers

Aan het kruispunt gebeurden geregeld ongevallen. De Helstraat en de Boutersemstraat sluiten allebei niet loodrecht aan op de Tiensesteenweg, waardoor het voor weggebruikers moeilijk was om vanuit de zijstraten de steenweg in te draaien of over te steken. 

Vlaams minister Peeters: “Dankzij de nieuwe verkeerslichten met drukknoppen krijgen voetgangers en fietsers over het volledige kruispunt nu enkel groen wanneer het stoplicht voor automobilisten op rood staat. Er wordt rechtsaf door rood voorzien voor fietsers uit de Helstraat en de Boutersemstraat. Op die manier kunnen fietsers sneller de veilige oversteekplaatsen bereiken ter hoogte van de Tiensesteenweg.” 

Wegen en Verkeer heeft ook aanpassingen aan de inrichting gedaan, zodat de fietspaden beter op elkaar aansluiten en zodat overstekende weggebruikers beter zichtbaar zijn. 

Kruispunt Tiensesteenweg met Boutersemstraat en Helstraat maandagavond 20 september open: verkeerslichten zijn dan in dienst gesteld

Dit ontwerp van het kruispunt geeft de verbeteringen weer: een geregeld kruispunt met verkeerslichten die apart groen geven voor fietsers en voetgangers en rood voor gemotoriseerd verkeer, aangepaste toeleidende fietspaden, vier zebrapaden en twee fietsoversteken. Fietsers uit de Helstraat en de Boutersemstraat mogen rechtsaf door het rode licht de Tiensesteenweg opfietsen. Meer info op de projectpagina