Overslaan en naar de inhoud gaan

Langere afslagstrook op Opeindestraat (N76) richting Hasselt (N20)

Langere afslagstrook op Opeindestraat (N76) richting Hasselt (N20)

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat in Kortessem de afslagstrook op de Opeindestraat (N76), richting de Hasseltsesteenweg (N20) verlengen. De aanleiding is dat tijdens piekmomenten soms een lange file van Borgloon naar Diepenbeek staat. De werken starten op 13 mei 2024 en duren tot het zomers bouwverlof. 

Tijdens piekuren schuift het gemotoriseerd verkeer op de Opeindestraat, komende uit Borgloon, tot wel één kilometer lang aan richting Diepenbeek. Ongeveer een vierde van dat verkeer slaat aan het kruispunt met de Hasseltsesteenweg (N20) linksaf. 

We gaan de afslagstrook op de Opeindestraat (N76) om linksaf te slaan richting Hasselt met zo’n 50 meter verlengen. Daardoor kunnen auto’s langer voorsorteren en hinderen ze minder het verkeer dat richting Diepenbeek of Tongeren wil. We hopen zo ook een einde te maken aan de file tijdens de piekuren en aan het rechts voorbijsteken op het fietspad. We investeren 85.000 euro voor deze werken.

Vanaf 13 mei maakt de aannemer de zone bouwrijp, daarna starten de nutsmaatschappijen. Volgens de huidige planning starten de infrastructuurwerken begin juli 2024 en zouden ze voor het zomers bouwverlof afgerond moeten zijn. De werken laten doorgaan in de zomervakantie is een bewuste keuze. Er zijn dan minder weggebruikers die verhinderd worden.

Minderhinder-maatregelen

Lokaal zijn het voet- en fietspad onderbroken. Actieve weggebruikers rijden via de Lievehereboomstraat.  

De aansluiting van de Opeindestraat met het kruispunt wordt volledig afgesloten. Vanaf het kruispunt is het wel nog mogelijk om richting Borgloon te rijden. De aannemer doet er alles aan om de werken op de rijweg te beëindigen voor het bouwverlof. De aanleg van een breder voetpad is voorzien voor na bouwverlof.  

Op 13 mei 2024 organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer een infosessie over verschillende projecten in Kortessem. Het publiek infomoment zal hoofdzakelijk gaan over de vernieuwing van de Hasselstesteenweg (N20). Daarnaast komen deze werken op de Opeindestraat (N76) en de aanleg van een fietsoversteek richting het Hemelspark op de Tongersesteenweg (N20) aan bod.