Overslaan en naar de inhoud gaan

Milde winter met laag strooizoutverbruik: Agentschap Wegen en Verkeer sluit winterdienst af

Milde winter met laag strooizoutverbruik: Agentschap Wegen en Verkeer sluit winterdienst af

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat elk jaar klaar om autosnelwegen, gewestwegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden. Deze winterdienst liep gisteren af met een 18.650 ton verbruikt strooizout op de teller. 

“Dat volume ligt lager dan het jaarlijks gemiddelde,” zegt Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters. “Toch zagen we een paar stevige winterprikken met ‘s nachts en tijdens de ochtend hoog risico op gladde wegen en fietspaden. Dankzij het vaak nachtelijk werk van de mensen in winterdienstpermanentie werden die risico’s een pak kleiner.”

Milde winter met laag verbruik

Het strooizoutverbruik schommelt sterk van jaar tot jaar. Sinds de start van de metingen in 1982 verbruikt AWV per jaar gemiddeld net geen 39.400 ton nat zout en pekel. De laatste vijf jaar was dat gemiddeld 27.400 ton. Het seizoen 2009-2010 zorgde voor het hoogste verbruik met 84.700 ton.

Hoeveel zout en pekel wordt verbruikt, hangt af van de weersomstandigheden. Vriestemperaturen in combinatie met vocht door neerslag of condensatie, zijn de belangrijkste risicofactoren. Ongebruikt strooizout wordt voor het volgend seizoen bewaard in eigen zoutloodsen en bij leveranciers.

Meldingen via KMI-app

AWV neemt haar strooibeslissingen op basis van informatie uit een digitaal meetsysteem dat weergegevens van het KMI combineert met een slim wegenweermodel. Gegevens van wegdeksensoren en infraroodcamera's worden sinds drie jaar aangevuld met waarnemingen van burgers via de KMI-app. “Ook dit jaar vonden mensen hun weg naar de app”, zegt David Dehenauw, Hoofd Weerbureau van het KMI. “Ondanks de relatief milde winter, registreerden we voor de periode van de winterdienst 124.502 meldingen van burgers, waarvan 10.318 gingen over sneeuw, mist of gevaarlijk wegdek. 

Alerts naar lokale besturen

Om steden en gemeenten op de hoogte te houden van strooiacties, stuurde AWV alerts uit via mail en sms. “Vandaag maken 120 lokale besturen gebruik van dat systeem,” zegt minister Peeters. “We geven bij de start van het volgend winterseizoen extra ruchtbaarheid aan die strooi-alerts, zodat steden en gemeenten precies weten waar en wanneer er op hun gebied wordt uitgereden.”