Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe brug over Bredestraat in Overijse: aannemer gekozen

Nieuwe brug over Bredestraat in Overijse: aannemer gekozen

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een aannemer aangesteld voor de aanleg van een nieuwe brug over de Bredestraat in Overijse als onderdeel van de E411. De brug, ter hoogte van afrittencomplex 3 ‘Terhulpen’, wordt volledig vervangen en ook de rijweg onder de brug wordt mee aangepast. Hiermee komt de voorbereiding van de werken in een volgende fase. Een concrete uitvoeringsdatum is er momenteel nog niet, maar Wegen en Verkeer mikt op het voorjaar van 2025 om te starten met de werken.

> Meer informatie over deze werken

Brug wordt volledig vervangen

De brug over de Bredestraat is onderdeel van de E411 die Jezus-Eik met Waver verbindt. Omdat de brug verouderd is en al enkele jaren wordt gestut, wordt de brug niet gerenoveerd maar volledig afgebroken. Een nieuwe brug is niet enkel goedkoper, maar ook duurzamer. De stutwerken waren bovendien een tijdelijke maatregel om de verzakte busbaan op de E411 opnieuw toegankelijk te maken.

Ecostrook en vleermuiskastjes voor rijweg onder brug

Ook de Bredestraat, die onder de brug door loopt, krijgt een make-over. De weg wordt aangepast met twee rijvakken van elk 2,5 meter breed, een ecostrook (1,1 meter) en een dienstpad (1 meter). Wegen en Verkeer heeft ook aandacht voor de aanwezige vleermuizen: op verschillende locaties in de koker worden vleermuiskastjes opgehangen waarin de dieren kunnen slapen.

Planning

Vooralsnog is de concrete startdatum niet bekend. De nutsmaatschppijen moeten eerst hun leidingen verplaatsen voordat de nieuwe brug gebouwd kan worden. Dat zijn minder ingrijpende en korter durende werken. Als die werken zijn afgerond, kunnen de nieuwe tunnelkokers gebouwd en ingeschoven worden. Het inschuiven gebeurt tijdens twee weekenden, waarbij telkens één koker per richting wordt ingeschoven.

Fietssnelweg F204 Waver-Brussel

Parallel aan de E411 komt in de toekomst de fietssnelweg F204 Waver-Brussel te liggen. Voor het stuk tussen de Joseph Kumpstraat en de grens met het Waalse Gewest loopt momenteel een studie naar mogelijke alternatieven. Met de nieuwe fietssnelweg ambieert De Werkvennootschap minder autoverkeer op de Brusselse ring, en net meer fietsverkeer langs en over de drukke ringweg. 

> Meer informatie over het stuk Joseph Kumpstraat - grens met het Waalse Gewest
 

Lijst prioritaire werken

De brug over de Bredestraat staat op de Lijst Prioritaire Kunstwerken. Aan de hand van deze lijst volgt de Vlaamse overheid op welke bruggen - maar ook tunnels en keermuren - dringend hersteld of vervangen moeten worden.