Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietspaden Aarschotsebaan in Berlaar eind augustus klaar

Nieuwe fietspaden Aarschotsebaan in Berlaar eind augustus klaar

Het einde van de werken op de Aarschotsebaan (N10) in Berlaar is in zicht. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het lokaal bestuur zorgden voor vrijliggende en comfortabele enkelrichtingsfietspaden vanaf de Sander de Vosstraat tot aan het kruispunt met de Houwstraat. De riolering werd vernieuwd in opdracht van Aquafin en Pidpa. Tijdens het bouwverlof werkt de aannemer door om tegen eind augustus de werkzaamheden af te ronden. 

AWV en de gemeente Berlaar startten eind 2022 met de aanleg van nieuwe fietspaden langs de Aarschotsebaan (N10) in Berlaar. Het project maakt deel uit van de volledige herinrichting van het fietstraject langs de N10 in Heist-op-den-Berg, Putte, Berlaar en Lier. Met deze werken zet AWV sterk in op de verhoging van de verkeersveiligheid en het fietscomfort. Het gaat in totaal over een afstand van meer dan tien kilometer. Het eerste van vier deelprojecten is nu bijna klaar, goed voor een investering van 7,6 miljoen euro incl. btw. Als de laatste werken volgens schema kunnen verlopen, fietsen de weggebruikers binnenkort veilig over de gloednieuwe fietspaden in Berlaar. Heen- en terug gaat het over een traject van zo’n vijf kilometer.

Nieuwe fietspaden in Berlaar bijna klaar

In Berlaar werden op de N10, vanaf de Sander de Vosstraat tot aan het kruispunt met de Houwstraat, de smalle fietsstroken vervangen door vrijliggende en comfortabele enkelrichtingsfietspaden van 1,75 tot 2 meter breed. Daarnaast werd een gescheiden riolering aangelegd die regen- en afvalwater apart opvangt en afvoert. In het ontwerp werd de weg in zijn geheel bekeken. Niet enkel de fietspaden kregen een make-over. De bushaltes zijn aangelegd met het oog op een betere toegankelijkheid, en aan het kruispunt van de Aarschotsebaan met de Smidstraat en Kegelstraat komen nieuwe en veilige fietsoversteken. Het kruispunt wordt bovendien lichtengeregeld. Ten slotte kreeg de rijweg een nieuwe wegverharding in asfalt.

Aarschotsebaan blijft afgesloten tijdens bouwverlof

Tijdens het bouwverlof, vanaf 11 juli tot en met 4 augustus, blijft doorgaand verkeer tussen het kruispunt Steenbeek met Gangelberg en het kerkhof in Berlaar-Heikant niet mogelijk. Alle zijstraten hebben wel toegang tot de N10. Ook fietsverkeer kan via de N10. Na het bouwverlof, vanaf maandag 5 augustus, komt de omleiding via Steenbeek en de Houwstraat te vervallen. In augustus gebeuren nog de laatste afwerkingen. De verkeershinder is dan lokaal en beperkt.

Eenrichtingsverkeer naar Lier tot eind oktober

Door de aanleg van de rotonde aan de Sander de Vosstraat, in opdracht van Igemo en de gemeente Berlaar, blijft het eenrichtingsverkeer naar Lier vanaf het kruispunt Hemelshoek met Vruchtelei nog gelden tot eind oktober. Het eenrichtingsverkeer loopt tot vlak voor de Brandestraat. Doorgaand verkeer naar Heist-op-den-berg blijft tot dan de omleiding volgen via de Burgemeester Hensstraat, Putsesteenweg, Lierbaan en Bredestraat.

Zo’n vier kilometer verderop werkt AWV ook op de Aarschotsesteenweg in Lier. Daardoor volgt doorgaand en zwaar verkeer van Lier naar Heist-op-den-Berg een omleiding via de R16, Waversesteenweg, Oude Liersebaan en Berkhoevelaan (N108), Mechelsebaan (N14), R6 en Mechelbaan (N15).

Meer informatie

Alle informatie over de laatste afwerkingen op de N10 in Berlaar is terug te vinden via wegenenverkeer.be/berlaar.