Overslaan en naar de inhoud gaan

Officiële opening tunnels R71 x N702 Hasselt

Officiële opening tunnels R71 x N702 Hasselt

Minister Peeters: “De snelheid en de stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt-Genk-Oost-Limburg zullen hierdoor verbeteren”.

Nu ook de vier nieuwe tunnels in gebruik genomen worden, is het vernieuwde kruispunt van de Grote Ring (R71, Gouverneur Verwilghensingel) met de Universiteitslaan en Boudewijnlaan (N702) in Hasselt helemaal klaar. “Agentschap Wegen en Verkeer bouwde er goed twee jaar aan een tunnel voor het openbaar vervoer en drie nieuwe fiets- en voetgangerstunnels onder het drukke kruispunt”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Sinds november 2020 was de wegenis bovenop al in gebruik. Vanaf zaterdag 5 juni rijden de bussen niet meer over maar onder het kruispunt door. “Fietsers kunnen vanaf vrijdagavond 28 mei komen genieten van de 2,2 km nieuwe fietspaden rondom het kruispunt.”

Langs de Universiteitslaan en Koning Boudewijnlaan legden AWV en De Lijn een aparte bedding voor het openbaar vervoer aan. Die gaat in een tunnel onder het kruispunt met de Grote Ring door. “We werkten hier aan een vlottere doorstroming van het openbaar vervoer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Reizigers van De Lijn zullen in de toekomst niet meer moeten aanschuiven op de Universiteitslaan aan de verkeerslichten aan de Grote Ring. De snelheid en de stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt-Genk-Oost-Limburg zullen hierdoor verbeteren”.

De Vlaamse Overheid investeert 21 miljoen euro in dit project.

“De halte Provinciehuis zal vanaf 5 juni ook op het niveau van de tunnel onderaan gesitueerd zijn.  “De halte verschuift ten opzichte van vroeger naar de tunnelsleuf, beneden ter hoogte van de ingang naar het Provinciehuis” vult Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn, aan. “Zo kunnen de  openbaarvervoergebruikers genieten van een vlottere rit én blijven het Provinciehuis en de bedrijven aan de Via Media makkelijk bereikbaar.”

Extra fiets- en voetgangerstunnels: volledig rond het kruispunt
“We investeren ook in vlotte en veilige fiets- en wandelverbindingen”, benadrukt minister Peeters. Fietsers en wandelaars kunnen zich vanaf nu in alle richtingen rondom het kruispunt begeven. De 3 fietsonderdoorgangen werden ruimer en krijgen meer lichtinval. Een extra fiets- en voetgangerstunnel aan de noordzijde van het kruispunt verbindt het Kapermolenpark met de evenementensite Park H. Ook verderop onder de Universiteitslaan ligt een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel van maar liefst 70 meter lang, die de bushaltes aan het provinciehuis en aan Park H met elkaar verbindt. 

Bovengronds kregen de kruispunten van de Universiteitslaan met de Grote Ring en met de Via Media een verbeterde inrichting met langere voorsorteerstroken en aparte invoegstroken voor het verkeer dat rechtsaf slaat. Bovendien werden de kruispunten uitgerust met slimme verkeerslichten
Bij de groenaanleg werden 366 nieuwe bomen aangeplant op en rond het kruispunt. 

Slimme verkeerslichten 4 kruispunten op elkaar afgestemd
Vanaf nu zullen de verkeerslichten van de vier kruispunten in de omgeving op elkaar worden afgestemd (Boudewijnlaan x Voorstraat, Grote Ring x Universiteitslaan, Via Media x Trichterheideweg, Kiezelstraat). Dat moet zorgen voor een vlotte doorstroming van het gemotoriseerd verkeer. De bussen die de oost-west beweging maken, rijden op de vrije busbedding tussen de Voorstraat (kant centrum) en het kruispunt met de Via Media en Trichterheideweg, door de nieuwe bustunnel.

Kom de nieuwe fietsvoorzieningen zelf uittesten, en volg de ‘Fietstunnelroute’ via de bordjes in de omgeving!

OPENBAAR-VERVOERTUNNEL EN 3 NIEUWE FIETSTUNNELS OFFICIEEL IN GEBRUIK GENOMEN OP KRUISPUNT VAN UNIVERSITEITSLAAN (N702) EN GROTE RING (R71)
OPENBAAR-VERVOERTUNNEL EN 3 NIEUWE FIETSTUNNELS OFFICIEEL IN GEBRUIK GENOMEN OP KRUISPUNT VAN UNIVERSITEITSLAAN (N702) EN GROTE RING (R71)