Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwerp met veilige fietspaden op Leuvensesteenweg in Roosbeek (Boutersem) voorgesteld aan omwonenden

Ontwerp met veilige fietspaden op Leuvensesteenweg in Roosbeek (Boutersem) voorgesteld aan omwonenden

Samen met de gemeente Boutersem plant het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewest-, autosnelwegen en fietspaden, in de toekomst een volledige herinrichting van de Leuvensesteenweg (N3). Het volledige traject ligt tussen de grens met Bierbeek ter hoogte van de veldweg ‘Bost’ en de grens met Kumtich in Tienen en strekt zich over een lengte van 5 kilometer uit. Het project wordt daarom in verschillende deelfasen uitgewerkt en uitgevoerd. Tijdens een infosessie op woensdag 19 april 2023 zijn in de gemeentelijke feestzaal in Boutersem de ontwerpplannen voor de eerste twee fasen op de Leuvensesteenweg tussen de Stationsstraat (N234) tot en met de bebouwde kom van Roosbeek getoond aan een 150-tal deelnemers.

Bekijk hier foto's van de infoavond | projectpagina

Welke verbeteringen beloven de plannen voor weggebruikers in Roosbeek?

“Over een lengte van 2 kilometer wordt binnen het nieuwe ontwerp van de eerste en tweede fase de typische oude steenweg veiliger gemaakt voor alle weggebruikers. Met de aanleg van vrijliggende en/of aanliggend verhoogde fietspaden en voetpaden aan de kant van de woningen is er extra aandacht voor de actieve weggebruiker. Mensen zullen voor de fiets kiezen om naar het werk, de school of sportclub te fietsen, indien het veilig en comfortabel kan. Met dit project op de Leuvensesteenweg zorgen we hier dan ook voor, en stimuleren we duurzame mobiliteit”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Burgemeester Chris Vervliet en schepen Maarten Devroye kijken alvast uit naar de herinrichting: "Als gemeente zijn we heel tevreden dat er nieuw leven geblazen is in dit dossier, waardoor er nu duidelijke stappen gezet worden om tot uitvoering te kunnen overgaan. Deze herinrichting zal een grote stap zijn voor elke weggebruiker: betere en veiligere fiets- en voetpaden, toegankelijke bushaltes, vlottere doorstroming, veiligere oversteekplaatsen. Het is van cruciaal belang dat dit project een volledige voortgang krijgt vanaf de grens van Tienen tot de aansluiting met Bierbeek."

Veilig fietsen en comfortabel de bus nemen langs de Leuvensesteenweg

De Leuvensesteenweg (N3) is een belangrijke verbinding tussen Leuven en Tienen. Daarom worden buiten de bebouwde kom afgescheiden fietspaden aangelegd, waarbij een groenzone in de toekomst fietsers van autoverkeer scheidt. In de bebouwde kom van Roosbeek komen verhoogde fietspaden en comfortabele voetpaden. Ook bushaltes met verhoogde perrons zorgen ervoor dat iedereen comfortabel de bus kan nemen.

Vertragende poorteffecten en overzichtelijker wegbeeld

In het huidige ontwerp tussen de Stationsstraat (N234) en de bebouwde kom van Roosbeek zijn er middeneilanden voorzien bij de snelheidsovergangen van 70 km/u. naar 50 km/u. Automobilisten worden hierdoor extra gewaarschuwd dat ze een bebouwde kom naderen. Ook het wegdek van de Leuvensesteenweg wordt vernieuwd.

Gescheiden riolering en herstel Moergracht

Aquafin en/of Fluvius leggen een gescheiden riolering aan om afval- en regenwater in de toekomst gescheiden af te voeren. Het afvalwater loopt naar een zuiveringsinstallatie, terwijl het regenwater terug naar de waterlopen gaat. De Moergracht waar de Pastorietuin op aansluit, wordt in het groene gebied hersteld als buffer tegen wateroverlast.

Stand van zaken dossier 

Om deze herinrichting te kunnen realiseren en de fietspaden gescheiden te kunnen aanleggen is er extra ruimte nodig. Er zullen hoofdzakelijk delen van onbebouwde percelen en voortuinen worden aangekocht. De betrokkenen voor de eerste twee fasen werden eveneens op de infoavond uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Vandaag is nog niet bekend wanneer de werken effectief uitgevoerd zullen worden. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen zich online inschrijven op de digitale nieuwsbrief die we uitsturen als er nieuwe stappen worden gezet.

> Meer info via de historiek van dit dossier

Gelijkaardig project in Bierbeek

De herinrichting van de Tiensesteenweg in Lovenjoel - en dus ook de aanleg van gescheiden fietspaden - loopt tot aan de grens met Boutersem. Na de herinrichting van de gewestweg in Bierbeek sluiten de fietspaden vanaf de straat ‘Bost’ aan op het bestaande (niet-gescheiden) fietspad in Boutersem. Deze aansluiting tussen het project in Boutersem en dat van Bierbeek zal pas in de laatste fase gebeuren van de volledige heraanleg van de Leuvensesteenweg tot aan de grens met Tienen.