Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook voor Diest een Hoppinpunt

Ook voor Diest een Hoppinpunt

Op vrijdag 9 juni plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer langs de Beukenlaan in Diest een paarse zuil die een ‘Hoppinpunt’ aanduidt. Een Hoppinpunt is een multimodaal knooppunt waar je vlot van het ene op het andere vervoermiddel kan overstappen.

> Bekijk de projectfiche van het Hoppinpunt op de website van Wegen en Verkeer

Minister Peeters: “De filosofie achter Hoppin is eenvoudig: het merk is herkenbaar, uitnodigend, springt in het oog en bundelt alle beschikbare mobiliteitsoplossingen onder één noemer. Hoppinpunten brengen zo veel mogelijk vervoersmiddelen samen op dezelfde locatie. Zo zal je bijvoorbeeld met de auto of fiets naar de bushalte rijden en na de busrit de laatste kilometer(s) afleggen met een fiets. Hoppinpunten worden de ideale knooppunten om van het ene op het andere vervoersmiddel over te stappen”. 

Makkelijk overstappen

De nieuwe Hoppinzuil staat langs de Beukenlaan en is uitgerust met een fietsenstalling en toegankelijke bushaltes. De vorm van een Hoppinpunt verschilt van locatie tot locatie. Op sommige plaatsen staan er deelwagens of deelfietsen, op andere plaatsen gaat het voorlopig enkel om een bushalte en fietsenstallingen. Het principe is wel overal hetzelfde: op een Hoppinpunt kan je vlot en comfortabel overstappen van het ene vervoersmiddel op het andere. Openbaar vervoer moet zo voor meer mensen een aantrekkelijke en snelle optie worden om je te verplaatsen.

Nog vier zuilen

De komende weken worden er in Vlaams-Brabant nog vier nieuwe Hoppinzuilen geplaatst. Naast de Beukenlaan in Diest gaat het om de Kabbeekvest in Tienen en drie locaties in  Kampenhout (Berg Oud Station, kruispunt Haachtsesteenweg / Kerkstraat  en aan Kampenhout-Sas).

Over basisbereikbaarheid en de mobiliteitsswitch

Basisbereikbaarheid is de nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen. Hiermee zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken. Vraag en aanbod worden daarvoor op elkaar afgestemd en alle oplossingen voor het openbaar vervoer worden gebundeld onder één herkenbare naam: Hoppin. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke lijnen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke lijnen organiseren we het aanbod anders en komt er flexvervoer. Je reserveert dan vooraf een rit of gebruikt een deelfiets of deelwagen om een deel van je route af te leggen.

Meer info over basisbereikbaarheid en de mobiliteitsswitch: hoppin.be.