Overslaan en naar de inhoud gaan

OTL - ObjectTypenBibliotheek - wint gouden Technologie award op de Publica Awards

OTL - ObjectTypenBibliotheek - wint gouden Technologie award op de Publica Awards

Met de ObjectTypenBibliotheek, of OTL, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer niet alleen BIM in de infrastructuursector gestandaardiseerd, het stelt ons in staat virtueel te bouwen met BIM en een innovatieve en digitale wegbeheerder te zijn. Afgelopen vrijdagavond won ons agentschap de gouden award in de categorie ‘Technology’ op de Publica Awards, een organisatie van Bouwkroniek en La Chronique. 

 

De ObjecttypenBibliotheek -  kortweg OTL - brengt de infrastructuurobjecten (of assets) semantisch in kaart brengen, door het definiëren en standaardiseren van de informatiebehoefte met betrekking tot assets/infrastructuurobjecten aan de hand van een semantisch open datastandaard. Het is met andere woorden dé standaard om BIM-gericht werken te faciliteren en een daaraan gekoppeld lifecycle Asset Informatie Management Systeem op te zetten en te voeden. De OTL zorgt dat voor elk infrastructuurproject dezelfde informatie wordt uitgewisseld en we een gemeenschappelijk taal spreken. 

Met het Bouwwerk Informatie Management - kortweg BIM - bouwen alle partners virtueel samen aan een digitale tweeling van een bouwproject. Dit maakt het samenwerken op het terrein een pak efficiënter. BIM is de sleutel voor een betere samenwerking met al onze projectpartners, zal een hogere kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering met minder faalkosten met zich meebrengen, plus ons laten evolueren naar meer predictief onderhoud. 

 

“Het agentschap Wegen en Verkeer heeft een toonaangevende standaard opgezet voor het uitwisselen van infrastructuur gegevens en stelt deze op technologisch hoogstaande manier ter beschikking aan de volledige sector en ver daarbuiten als een interbestuurlijke datastandaard, wat als verdienste werd opgemerkt door de vakjury.” We stellen de OTL inderdaad ook beschikbaar als een open standaard bruikbaar voor alle infrastructuurbeheerders, en moedigen alle andere Belgische bestuursniveau’s aan om ook OTL-conform te gaan werken met BIM. Zo reiken we onze hand uit naar onze Waalse, Brusselse collega’s, Steden en Gemeenten en andere infrastructuurbeheerders om BIM-gericht werken en OTL conforme data uit te wisselen bij elk infraproject,” zegt Natasha Blommaert, Portfolio Manager Innovatie & Informatie- en Datamanagement en BIM programma manager bij AWV. “Het belang van BIM (digitaal samenwerken in de bouwsector) groeit, ook voor infrastructuurprojecten. Als wegbeheerder willen wij hierin richtinggevend zijn, zowel voor het samenwerken tijdens de studie en uitvoering van projecten, als voor het gebruik van intelligente informatiemodellen tijdens het verdere beheer en onderhoud. Wij kunnen dit uiteraard niet alleen, een constructieve samenwerking met al onze projectpartners is cruciaal voor het slagen van een BIM-project en daar is de OTL de eerste bouwsteen van”, geeft Natasha Blommaert nog mee. ​