Overslaan en naar de inhoud gaan

Proefproject verkeerslichten sluis Lozen: kruispunt 1 dag afgesloten

Proefproject verkeerslichten sluis Lozen: kruispunt 1 dag afgesloten

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet het komende half jaar een proefopstelling met verkeerslichten, die het verkeer over sluis 17 in de Zuid-Willemsvaart veiliger moet laten verlopen. Na een proefperiode van 6 maanden evalueren AWV, de gemeente Bocholt en De Vlaamse Waterweg de verkeerssituatie. Op dinsdag 25 oktober is het kruispunt van de N747 en de N76 aan de brug over de sluis in Lozen (Bocholt) volledig afgesloten voor het verkeer. Er gelden grote omleidingen via Hamont en Kaulille voor verkeer in alle windrichtingen. 

Op het kruispunt van de Lozerstraat (N747), de Hamonterweg (N76) en de Kempenstraat en de brug over de sluis ontstaan regelmatig conflictsituaties tussen de verschillende weggebruikers. De brug is erg smal en verkeer verloopt er beurtelings over een rijstrook. Autobestuurders en fietsers komen door een gebrek aan overzicht regelmatig tegenover elkaar te staan op de brug.

Samen met de gemeente Bocholt en De Vlaamse Waterweg nv gaat AWV de situatie aan het kruispunt veiliger en duidelijker maken. Aan beide zijden van de brug komen verkeerslichten. Het gaat om een complexe verkeerssituatie en dus een complexe lichtenregeling. Daarom wordt een proefperiode opgezet. De nieuwe situatie zal uitgebreid gemonitord worden vanaf eind oktober 2022 tot en met april 2023. Vervolgens wordt bekeken of de proefopstelling een goede oplossing vormt voor een veiligere en meer overzichtelijke verkeerssituatie, zonder de verkeersdoorstroming uit het oog te verliezen.

Complexe indienstname verkeerslichten

Vanaf dinsdagavond 25 oktober gaan de tijdelijke verkeerslichten op het kruispunt in dienst.  Het gaat er om een complexe verkeerssituatie waar niet alleen verschillende wegen samenkomen, maar ook rekening moet worden gehouden met de werking van de sluis. 

Daarom sluit AWV het kruispunt één dag af zodat het de koppelingen tussen de tijdelijke verkeerslichten, de sluis en het doorgaand verkeer kan testen en afstellen.

Grote omleidingen via Hamont en Kaulille 

Het kruispunt N747 x N76 in Lozen is vanuit elke richting afgesloten op dinsdag 25 oktober vanaf 9u tot ‘s avonds. 

Het gemotoriseerd verkeer volgt de grote omleidingen via Hamont (N76) en Bocholt/Kaulille. 

Fietsers en voetgangers kunnen wel de sluis nog over, ten westen van de sluisbrug. 

Meer informatie

Een uitgebreide projectomschrijving en meer informatie over het verloop van de werken kan u terugvinden op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer op www.wegenenverkeer.be/bocholt