Overslaan en naar de inhoud gaan

R71 x N702 Hasselt - Extra verkeershinder tijdens herfstvakantie

R71 x N702 Hasselt - Extra verkeershinder tijdens herfstvakantie

Het Agentschap Wegen en Verkeer voorziet om tegen het einde van de herfstvakantie het nieuwe kruispunt van de Grote Ring met de Universiteitslaan en Koning Boudewijnlaan in gebruik te nemen door gemotoriseerd verkeer. Dat verkeer zal vanaf maandagavond 2 november stap voor stap worden omgezet naar de nieuwe wegenis. De hele eerste week van november zal er hierdoor extra verkeershinder zijn in de omgeving. Na deze fasewissel wordt er nog verder gewerkt tot het voorjaar 2021. De tunnels, busbedding en fietspaden worden dan verder afgewerkt rondom het kruispunt.

Ter voorbereiding van de grote fasewissel werd de tijdelijke verbindingsweg tussen de Grote Ring en de K. Boudewijnlaan al afgesloten voor verkeer op vrijdag 16 oktober.  Dat was nodig om alvast een gedeelte van de binnenring aan te sluiten op het nieuwe kruispunt. 

Aanleg van laatste aansluitingen op het kruispunt en buitenring
In de herfstvakantie, vanaf maandagavond 2 november, voorziet het agentschap de omzetting van het verkeer op de nieuwe weginfrastructuur (R71 x N702).  In de nacht van maandag op dinsdag begeleiden we het verkeer van de tijdelijke rondwegen naar de nieuwe infrastructuur. In de vier dagen en nachten erna leggen we de laatste delen van zowel het kruispunt als de buitenring aan. Die werken zijn een huzarenstuk. 

Vandaag snijden de tijdelijke wegen immers nog dwars door een deel van de projectzone. Waar de Universiteitslaan moet aansluiten op de ring rijdt verkeer veel lager dan het nieuwe kruispunt. Dit alles wordt opgebroken, opgehoogd en definitief aangelegd om het kruispunt te vervolledigen. Aan beide zijden van het kruispunt moet telkens nog een stuk van de buitenring verder afgewerkt worden.

Extra verkeershinder tijdens de herfstvakantie
Houd rekening met extra hinder in de omgeving vanaf maandagavond 2 november. Kies indien mogelijk voor alternatieve reiswegen.

Vanop de binnenring komende vanaf de Kempische Steenweg, en vanop de Universiteitslaan vanuit Diepenbeek kan je niet linksaf rijden op het kruispunt. Je kan dan omkeren aan het eerstvolgende keerpunt.
Doorgaand verkeer met de grote ring mee blijft wel steeds in beide richtingen mogelijk over het kruispunt.
De Koning Boudewijnlaan is vanaf dinsdagochtend wel opnieuw rechtstreeks bereikbaar van op de binnenring, hetzij voorlopig rechts-in-rechts-uit. Ook de Universiteitslaan is op dezelfde manier bereikbaar tijdens de herfstvakantie.

Vanaf het weekend van 7 november is het vernieuwde kruispunt in gebruik voor gemotoriseerd verkeer. Doorgaand verkeer op de Grote Ring maakt tot het jaareinde plaatselijk nog gebruik van tijdelijke rijstroken aan de binnenzijde van de Ring, aangezien er aan de buitenkanten nog wordt gewerkt. 

De afstelling van de nieuwe slimme verkeerslichtenregeling wordt in de eerste weken na opstart gemonitord en bijgestuurd wanneer nodig. Tegen het einde van de werken (voorjaar 2021), zullen de verkeerslichten van de drie kruispunten in de omgeving op elkaar worden afgestemd (Boudewijnlaan x Voorstraat, Grote Ring x Universiteitslaan, Via Media x Trichterheideweg). 

Opgelet: deze planning is steeds onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden, en kan dus nog wijzigen. 

Verdere werken in de omgeving tot het voorjaar 2021
Na deze fasewissel wordt er nog verder gewerkt tot het voorjaar 2021. De tunnels, busbedding en fietspaden worden dan verder afgewerkt rondom het kruispunt.  Fietsers volgen zolang opnieuw een omleiding, o.a. via de Bosstraat in Wolske (van en naar Diepenbeek). 

Verkeerssituatie tijdens de herfstvakantie, enkel rechts-in-rechts-uit:

EXTRA VERKEERSHINDER TIJDENS HERFSTVAKANTIE DOOR FASEWISSEL OP KRUISPUNT GROTE RING X UNIVERSITEITSLAAN