Overslaan en naar de inhoud gaan

Resultaten BIM in 2023 en ambities voor 2024

Resultaten BIM in 2023 en ambities voor 2024

In 2020 werden de eerste bestekken gepubliceerd waarin we als AWV BIM-gericht en OTL-conform werken opnamen. Sindsdien zetten we elk jaar bewust in op het publiceren van een deel van onze bestekken als ‘BIM-bestek’ en leggen we die lat ook telkens op een ambitieus maar realistisch niveau.

In 2023 hebben we in 19,2% van onze uitvoeringsbestekken BIM/OTL opgenomen. Het streefdoel was 20%, dus we hebben daar zo goed als het vooropgestelde niveau bereikt. Voor studiebestekken bedroeg het percentage BIM-bestekken 22,7%, terwijl het streefdoel 30% was. 

Voor 2024 is het onze ambitie om in beide types projecten (studie en uitvoering) opnieuw een aantal stappen vooruit te zetten. We streven naar BIM/OTL in 25% van onze uitvoeringsbestekken en 30% van onze studiebestekken en willen hierbij zeker de projecten met bruggen op het lijstje zetten. 
Daarnaast zetten we in op een aantal specifieke focuspunten dit jaar, o.a. door resoluut te kiezen voor BIM/OTL in tunnelprojecten, EM/EW- en PPS-projecten. 

We kijken er dan ook naar uit om de komende maanden opnieuw heel wat BIM-projecten te kunnen publiceren, te gunnen en op te starten en zo samen met al onze partners BIM verder te kunnen uitrollen in infrastructuurprojecten.