Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruggeveldbrug officieel geopend voor fietsers

Ruggeveldbrug officieel geopend voor fietsers

In Deurne is woensdagochtend de nieuwe fietsbrug over de Ruggeveldlaan ingehuldigd. Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters onthulde samen met districtsburgemeester Tjerk Sekeris, districtsschepen Freddy Lorent, districtsschepen Philip Van Acker en Antwerps schepen Erica Caluwaerts het naambord van de ‘Ruggeveldbrug’, de officiële naam van de brug. Dankzij de brug kunnen fietsers voortaan vlotter, veiliger, en zonder af te wijken van hun traject, de Ruggeveldlaan kruisen. 

 “Met de fietsbrug werd een belangrijke, ontbrekende schakel op de fietssnelweg tussen Antwerpen en Wommelgem aangepakt”, licht minister Peeters toe. “Dankzij de nieuwe brug kunnen fietsers de Ruggeveldlaan bovengronds oversteken in een vlotte, rechte beweging en ze hoeven niet langer te wachten aan verkeerslichten. Met investeringen in kwalitatieve fietsverbindingen zoals deze fietsbrug ondersteun ik voluit de modal shift naar meer duurzame vervoermiddelen.”

Ruggeveldbrug

Om tot een naam te komen voor de nieuwe fietsbrug, lanceerde het district Deurne een oproep aan alle Deurnenaars. Uit de vele ingestuurde suggesties werden twee namen weerhouden: de Huyskensbrug of de Ruggeveldbrug. Na een digitale stemming koos een meerderheid voor de Ruggeveldbrug. Deze naam werd door het district Deurne als voorstel ingediend bij de stad Antwerpen en vervolgens door het college van burgemeester en schepenen officieel bekrachtigd. 

Laatste afwerkingen

De komende weken zal de aannemer de laatste hand leggen aan de nieuwe brug. Zo wordt nog ledverlichting aangebracht in de brugleuning en plaatst de aannemer ook nog een diensttrap langs één zijde van de brug. Deze werken gebeuren zonder veel hinder voor het fietsverkeer. Passage op de brug blijft steeds mogelijk in beide richtingen. Tegen 10 juni moet normaal alles afgewerkt zijn.

Project in een notendop

De nieuwe fietsbrug, die deel uitmaakt van de fietssnelweg Antwerpen-Ranst F107, loopt parallel naast de E313 en is aangelegd op de bestaande snelwegbrug. Langs de zijkant van de brug was immers nog voldoende ruimte om een fietspad van drie meter breed aan te leggen. Fietsers worden volledig gescheiden van de snelweg door de geluidsschermen langs de E313. De nieuwe fietspaden die naar de brug leiden, sluiten aan op de Vaartweg en de Peter Benoitlaan.

Enkele cijfers:

  • Nieuw fietstracé: 3 meter breed en 650 meter lang
  • Hellingsgraad aanloophellingen: ca. 2 à 4%
  • Grondverzet: 10.000 m³ aangevoerde grond
  • Nieuwe groenaanplanting: 10 bomen, 18 grote struiken, 100 meter haag, +/- 1000 plantjes bosgoed