Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheldelaan (N101) in Antwerpse haven wordt vanaf 19 april grondig vernieuwd ter hoogte van complex Lillo

Scheldelaan (N101) in Antwerpse haven wordt vanaf 19 april grondig vernieuwd ter hoogte van complex Lillo

De komende maanden zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) grondige onderhoudswerken uitvoeren op de Scheldelaan (N101) in de Antwerpse haven. Ter hoogte van complex 12 Lillo vernieuwt AWV de rijweg en renoveert de bruggen over de R2. Ook het wegdek in de richting van Antwerpen, van complex Lillo tot net voor de Boudewijn- en Van Cauwelaertsluis, krijgt een opknapbeurt. In de andere rijrichting vernieuwt AWV het fietspad tussen Covestro en complex Lillo.

Altijd doorgang op Scheldelaan mogelijk in beide richtingen
De onderhoudswerken starten op maandag 19 april en duren in totaal ongeveer 7 maanden. De werken zijn opgedeeld in meerdere fases, waardoor het verkeer steeds in beide richtingen op de Scheldelaan kan rijden. Al zal dit wel over een verminderd aantal rijstroken moeten. In de eerste fase, die duurt tot aan het bouwverlof, wordt de weghelft richting Nederland aangepakt. Het verkeer naar het noorden rijdt dan op één rijstrook langs de werken. Het verkeer richting Antwerpen ondervindt tijdens deze fase geen hinder. En ook fietsers kunnen steeds via de Scheldelaan blijven rijden over het fietspad aan de Scheldekant.
 
De op- en afritten van de R2 blijven bereikbaar, uitgezonderd tijdens twee weekends in mei, waarin we de afritten van een nieuw wegdek voorzien. Bij de sanering van de onderzijde van de bruggen over de R2, kan de aannemer ten slotte een of meerdere rijstroken op de R2 innemen, maar ook hier blijft steeds minstens één rijstrook in elke rijrichting beschikbaar.
 
De Scheldelaan is een drukke verkeersas in de Antwerpse haven en de werken zullen zeker merkbaar zijn. Maar door de slimme fasering zal de hinder voor alle weggebruikers, inclusief fietsers en de bussen voor het collectief vervoer in de haven, zoveel als mogelijk beperkt blijven.
 
Scheldelaan pilootproject CO2-prestatieladder
De uitvoering van wegenwerken veroorzaakt een belangrijke CO2-uitstoot. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de ambitie om deze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken, maar ze is daarvoor sterk afhankelijk van de aannemer die de werken uitvoert. Daarom werd bij de aanbesteding van dit project de methodiek van de CO2-prestatieladder toegepast. Dat betekent dat kandidaat-aannemers die inspanningen leveren om hun CO2-uitstoot terug te dringen, beloond worden met een gunningsvoordeel bij de beoordeling van hun offerte.
 
Wegen en verkeer is zeer verheugd dat alle kandidaat-aannemers zich in hun offerte ertoe verbonden om die bijkomende inspanningen te leveren. Aannemer Willemen Infra, aan wie de opdracht voor de Scheldelaan is toegekend, behaalde recent niveau 3 op de CO2-prestatieladder.
 
Het project Scheldelaan is daarmee het eerste project in uitvoering van het Agentschap Wegen en Verkeer, waarbij er proactief naar de CO2-uitstoot gekeken wordt en de aannemer inspanningen doet om die uitstoot tijdens de werken te beperken.

Meer info
De meest actuele informatie over de werken op de Scheldelaan is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.
Geïnteresseerden kunnen zich via de site ook abonneren op een digitale nieuwsbrief van AWV over de werken.