Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Annatunnel: renovatie lift linkeroever nadert eindmeet

Sint-Annatunnel: renovatie lift linkeroever nadert eindmeet

Op 10 januari 2022 is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gestart met de grondige renovatie van de liften van de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) in Antwerpen. Op maandag 11 juli, na zes maanden werken, wordt de lift op linkeroever opnieuw in dienst genomen. De komende zes maanden is de lift op rechteroever aan de beurt. Als die renovatie even vlot verloopt, zouden beide liften opnieuw in gebruik moeten zijn tegen eind december 2022.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De lift op linkeroever is volledig onder handen genomen, met respect voor het historisch karakter van de Sint-Annatunnel. Een tunnel die voor de Antwerpse mobiliteit, fietsers en voetgangers, van onschatbare waarde is. De eindmeet van de eerste fase van de ingrijpende renovatie is in zicht. Ik ben tevreden dat we binnenkort de lift op linkeroever alvast terug kunnen openen voor de tunnelgebruikers. De komende dagen wordt nog naarstig doorgewerkt om die op maandag 11 juli in gebruik te nemen.”

Aannemer Motoren Desmedt nv heeft restauratiewerken uitgevoerd aan de oude elektrische (historische) motoren en deze aangesloten op een moderne sturing. Daarnaast is de volledige veiligheidskring van de liftinstallaties gemoderniseerd, is de liftkooi van indirecte LED-verlichting voorzien, en zijn nieuwe bedieningsknoppen en informatiepanelen geïnstalleerd. Op dit moment werkt de aannemer zoveel mogelijk restpunten af en pakt hij ook het uiterlijk van de lift aan. Zo worden de liftkooi en -deuren opnieuw in de verf gezet. 

Vanaf 11 juli kunnen de tunnelgebruikers opnieuw gebruik maken van de lift op linkeroever. Die dag start een intensieve testperiode van één maand om mogelijke kinderziektes op te vangen. De aannemer is gedurende de testperiode dagelijks aanwezig om snel in te grijpen indien nodig. De lift op rechteroever wordt de komende zes maanden onder handen genomen en zou tegen eind december klaar moeten zijn voor gebruik. 

Erfgoed terug zichtbaar

De volledige renovatie gebeurt met respect voor het historisch karakter van de tunnel en de liftinstallaties. Via een stratigrafisch kleuronderzoek, door gespecialiseerde archeologen, werden de oude verflagen blootgelegd en zijn de verfkleuren bepaald die nu gebruikt worden om de lift in ere te herstellen. In de liftkooi zelf heeft AWV tot slot de oude sturing uit 1932 terug zichtbaar gemaakt. 

Dankzij de renovatie kunnen een groot deel van de oude elektromechanische onderdelen in gebruik blijven, maar het volledige systeem heeft wel een nieuwe moderne elektronische aansturing gekregen. Oud en nieuw zal dus samenwerken om een betrouwbare liftinstallatie aan te bieden.