Overslaan en naar de inhoud gaan

Sluiting Waaslandtunnel (N49a) voor onderhoudswerken aan hoogspanningsinstallatie tijdens nacht van 25 april en 23 mei

Sluiting Waaslandtunnel (N49a) voor onderhoudswerken aan hoogspanningsinstallatie tijdens nacht van 25 april en 23 mei

Waaslandtunnel volledig afgesloten, Sint-Annatunnel sluit mee

Tijdens de nacht van 25 op 26 april en van 23 op 24 mei 2024 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) onderhoudswerken uit aan de hoogspanningsinstallatie van de Waaslandtunnel (N49a). De tunnel wordt daar telkens voor afgesloten van 20.00 tot 05.00 uur. De Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) maakt van hetzelfde stroomnet gebruik en wordt gesloten van 18.00 tot maximaal 11.00 uur.

De hoogspanningsinstallatie van de Waaslandtunnel krijgt een grondige onderhoudsbeurt. Dat gebeurt tijdens twee reguliere onderhoudssluitingen: de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 april en van donderdag 23 op vrijdag 24 mei, telkens van 20.00 tot 05.00 uur. Om de veiligheid te garanderen, wordt de tunnel volledig afgesloten voor verkeer. Aangezien er tijdens de werken bijvoorbeeld tijdelijk geen elektriciteit is, is er geen verlichting en ventilatie, en kan het Vlaams Verkeerscentrum bijgevolg geen camerabewaking verzekeren.

De Sint-Annatunnel gaat eveneens toe voor de gebruikers. Beide tunnels dateren uit dezelfde periode en werden in de jaren ‘30 op hetzelfde stroomcircuit geplaatst. De voetgangerstunnel zal iets langer dicht zijn, van 18.00 tot maximaal 11.00 uur. De roltrappen en liften hebben namelijk een langere tijd nodig om tot stilstand te komen en te herstarten. De mechanismen die de tunnel doen draaien, moeten opnieuw grondig worden geolied na een langdurige stilstand.

Omleiding via Kennedytunnel

Tussen 20.00 en 05.00 uur is geen verkeer mogelijk in de Waaslandtunnel. Er geldt een omleiding via de Kennedytunnel (R1). Wie de Schelde te voet of met de fiets wil kruisen, kan dat eveneens via de Kennedyfietstunnel. Fietsers en voetgangers kunnen de app ‘Fietsverbindingen Schelde’ raadplegen voor alternatieven.