Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede ‘vijzelweekend’ Leonardtunnel

Tweede ‘vijzelweekend’ Leonardtunnel

Van vrijdag 17 mei om 20u30 tot dinsdag 21 april om 5u30 wordt de tunnel van de Brusselse ring (R0) weer volledig afgesloten voor de tweede (en laatste) ‘vijzeloperatie’ in de Leonardtunnel. De kans bestaat opnieuw dat Wegen en Verkeer tijdens die technisch moeilijke ingreep ook de tunnel van de E411 en de verbinding binnenring - Namen een tweetal uur moet afsluiten. 

Herhaling scenario vorig weekend: sterk vertraagd verkeer

Op vrijdag 10 mei (een brugdag) en zaterdag 11 en zondag 12 mei, tijdens de eerste vijzeloperatie, verliep het verkeer sterk vertraagd doordat de tunnel de ring in de twee rijrichtingen afgesloten werd. Het komende weekend wordt een herhaling van dat scenario verwacht. Op Pinkerstermaandag (20 mei) keren veel mensen terug van een lang weekend, dus het Verkeerscentrum verwacht dat ook die dag heel druk wordt. Als het kan, vermijd je de ruime omgeving van het Leonardkruispunt best met de wagen. 

Mogelijk tegelijk afsluiten twee tunnels: nacht vrijdag op zaterdag

Op vrijdag 10 mei, tijdens de eerste ‘vijzelactie’, bleek het uiteindelijk niet nodig te zijn, maar de kans bestaat dat Wegen en Verkeer op de nacht van vrijdag 17 mei op zaterdag 18 mei, naast de tunnel van de ring, ook de tunnel van de E411 en de verbinding binnenring - Namen moet afsluiten. Tijdens het ‘opvijzelen’ van de tunnel meten de ingenieurs van Wegen en Verkeer continu de druk en de beweging van de tunnel. Als het gewicht te groot blijkt te zijn, moet het verkeer uit de tunnel van de E411 gehaald worden en mag er geen verkeer op de lus van de binnenring naar de E411 richting Namen. 

> Hinder 8 mei - 20 mei

Verkeerssituatie vanaf 21 mei

Op dinsdag 21 mei om 5u30 keren we terug naar de verkeerssituatie van begin mei: 

  • verbinding Herrmann Debroux - Waterloo afgesloten
  • op de binnenring een rijstrook afgesloten van net voor de ingang van de Vierarmentunnel tot net voor de ingang van de Leonardtunnel

> Hinder tot eind december 2024