Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitnodiging marktconsultatie: 'Aanmaak en beheer van semantische OTL-relaties'

Uitnodiging marktconsultatie: 'Aanmaak en beheer van semantische OTL-relaties'

Uitnodiging marktconsultatie: 'Aanmaak en beheer van semantische OTL-relaties'

Voor het project “Aanmaak en beheer van semantische OTL-relaties” nodigen wij, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Addestino Innovation Management, ondernemingen en organisaties uit om deel te nemen aan een marktconsultatie.

Hierbij richten we ons voornamelijk op software spelers en plug-in ontwikkelaars met CAD, GIS, BIM expertise alsook op software bedrijven met ervaring in het bouwen van cloud applicaties.

Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het aangewezen om uw bedrijf te laten vertegenwoordigen door een medewerker met technologische expertise (eerder dan door een sales- of PR-medewerker). Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke behoefte of gewenste functionaliteit.

De marktconsultatie zal online plaatsvinden op donderdag 7 oktober van 13u tot 17u.

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht. U kunt zich registreren via onderstaande link tot en met maandag 4 oktober.

>> Klik hier om te registreren

Doel van het project

AWV bouwt vanuit het AIM/BIM-programma aan een centrale digitale inventaris van de fysieke assets en hun relatie tot elkaar. Een publieke datastandaard, de OTL – ObjectTypenBibliotheek, werd ontwikkeld die objecten eenduidig definieert met hun eigenschappen en semantische relaties. Het typeren van objecten en het toevoegen van eigenschappen vinden reeds hun intrede, maar het leggen en beheren van semantische relaties tussen objecttypes is complex.

Het doel van dit project is om een breed toepasbare oplossing te bekomen voor het aanmaken en beheren van semantische OTL-relaties tussen objecten over verschillende modellen, databronnen en softwarepakketten heen. Binnen het AIM/BIM programma heeft AWV reeds een oplossing voor versiebeheer en het correct uitwisselen van data (i.e. BIM360 omgeving en een dataportaal) waardoor dit buiten de scope van dit project valt. Momenteel worden door AWV volgende zes bestandsformaten ondersteund: csv, xlsx, json, geojson, rvt, dwg en relaties kunnen worden aangeleverd in al deze formaten behalve rvt en dwg. Op termijn zal dit worden uitgebreid en het is dus fundamenteel dat de oplossing flexibel kan omgaan met nieuwe bestandsformaten.

Dit project is van belang voor zowel interne als externe eindgebruikers zoals onder andere aannemers, studiebureaus en interne tekenaars, om op een laagdrempelige wijze aan de OTL-vereiste in het stijgende aantal BIM-gerelateerde opdrachten, op de markt geplaatst door AWV en andere opdrachtgevers die de OTL-datastandaard gebruiken, te voldoen. Het doel van dit project is daarom ook om de ontwikkeling van OTL-conforme applicaties een duwtje in de rug te geven en zo de lokale ecosystemen stimuleren in het gebruik van de OTL-standaard en het correct leggen en beheren van relaties tussen assets.

Doel marktconsultatie

Tijdens de marktconsultatie willen we de behoeften vanuit AWV 'matchen' met (deel-) oplossingen beschikbaar op de markt. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre ondernemingen oplossingen kunnen aanreiken voor de behoeften en noden van AWV, en hoe innovatief, haalbaar (qua tijd, budget, ontwikkelingstraject, enz.) en schaalbaar deze oplossingen zijn.

Er wordt geen voorbereiding (in de vorm van presentaties, pitches of dergelijke) verwacht van de deelnemende bedrijven en organisaties.

Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het wel aangewezen om uw bedrijf te laten vertegenwoordigen door een medewerker met technologische expertise (eerder dan door een sales- of PR-medewerker). Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke behoefte of gewenste functionaliteit.

De uitkomst van de marktconsultatie moet AWV in staat stellen om één of meerdere geschikte (innovatieve) oplossingen voor de gestelde behoefte te laten ontwikkelen en/of aan te kopen via een overheidsopdracht.

Waar en wanneer?

Omwille van de Covid-19 maatregelen zal de marktconsultatie volledig online plaatsvinden op donderdag 7 oktober 2021 van 13u tot 17u.

De marktconsultatie zal ingeval er niet-Nederlandstalige deelnemers zijn, in het Engels verlopen.

De resultaten van de marktconsultatie zullen publiek beschikbaar gesteld worden via onze website. Om op de hoogte te blijven, kan u zich best abonneren op de PIO-nieuwsbrief via

 deze link.

Inschrijven

Deelname is uiteraard gratis, maar inschrijven is verplicht. U kan dit doen door het inschrijvingsformulier in te vullen tot en met maandag 4 oktober 2021.

Een paar dagen voor de marktconsultatie zal u de nodige informatie (o.a. agenda, link) toegestuurd krijgen om deel te nemen.

>> Klik hier om te registreren

Contact

Dit is een initiatief van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). 

Vragen of opmerkingen? Contacteer:

timothy.nuttens@mow.vlaanderen.be
tom.dheygere@vlaanderen.be

 

>> Click here for the English version