Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitrol ultrasnelladers (≥150 kW) op parkings langs gewestwegen - Oproep tot kandidaatstelling

Uitrol ultrasnelladers (≥150 kW) op parkings langs gewestwegen - Oproep tot kandidaatstelling

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert meerdere dienstenzones, carpoolparkings, Hoppinpunten en Park & Rides. Om het elektrisch rijden op niveau van de Vlaamse overheid te stimuleren, wordt op specifieke locaties ruimte ter beschikking gesteld om elektrische laadinfrastructuur te bouwen en te exploiteren. De projectoproep ‘uitrol ultrasnelladers (>150kW) op parkings langs gewestwegen (2022)’ heeft als doel om snellaadinfrastructuur langs de grote verkeersassen met laadpunten om de 25 km versneld te realiseren. Met het oog op de omschakeling naar zero-emissievoertuigen, voornamelijk aangedreven door oplaadbare batterijen, is een versnelde uitbouw van laadinfrastructuur noodzakelijk. De Vlaamse Overheid voorziet hiervoor de nodige incentives zodat laadpaalexploitanten toekomstgerichte snellaadinfrastructuur op deze strategische locaties uitbouwen.  

Zo kan er een financiële tegemoetkoming verkregen worden voor de laadpalen en de aanleg van nutsleidingen (incl. verdelingskast, MS-cabines, et cetera). Hieronder worden de procedure en de deelnemingsvoorwaarden toegelicht, wordt verduidelijkt hoe de financiële tegemoetkoming verkregen kan worden en wordt tot slot een overzicht gegeven van de mogelijke locaties. 

Doelstelling

We streven naar een gebiedsdekkend aanbod aan ultrasnellaadinfrastructuur aan de e-rijder aan te bieden. Om dit doel te bereiken organiseert het AWV oproepen waarbij er locaties ter beschikking worden gesteld. Bij deze oproep gaat het om 7 locaties (zie tabel 1 onderaan). 

Het verhogen van het aanbod elektrische laadpalen op terreinen van het Vlaamse Gewest langs de grote verkeersassen is één van de maatregelen binnen het Actieplan Clean Power for Transport 2030 en het  Vlaams Energie en Klimaatplan 2021-2030. 

Ter uitvoering hiervan kent de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters onder bepaalde voorwaarden een financiële tegemoetkoming toe aan de gekozen kandidaten.

Procedure

Geïnteresseerde laadpaalexploitanten moeten (per locatie) hun kandidatuur indienen tegen uiterlijk 21 oktober 2022 voor 15u.

Lees verder in het document 'Bijlage projectoproep_laadinfrastructuur' hieronder.

medegefinancierd door EU