Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 16 april meer hinder door onverwachte werken in Leonardtunnel

Vanaf 16 april meer hinder door onverwachte werken in Leonardtunnel

De werken aan de ingang van de Leonardtunnel hebben de afgelopen weken, zoals aangekondigd, ernstige hinder veroorzaakt op de Brusselse binnenring (R0). Vanaf 16 april werkt het Agentschap Wegen en Verkeer ook aan de uitgang van de tunnel. Om deze werken veilig te kunnen uitvoeren, moet het agentschap de verbinding van de E411 voor het verkeer vanuit Oudergem / Herrmann Debroux en de binnenring (richting Waterloo) afsluiten. Dat zal ook met ernstige hinder gepaard gaan voor het verkeer en voor de bewoners van de Brusselse en Vlaamse gemeenten rond de werf. Wegen en Verkeer benadrukt dat het gaat om onverwachte werken.  

Onverwachte werken aan zijwanden toegangen

Vrij recent, tijdens de eerste fase van de renovatie van de Leonardtunnel, stelden de ingenieurs van het Agentschap Wegen en Verkeer vast dat de schade aan de wanden van de toegangen, en aan de vloerplaten van de tunnel, erger was dan verwacht. Daardoor moeten er bijkomende, hinderlijke werken gebeuren. Op 18 maart startten deze bijkomende werken al aan de ingang van de tunnelkoker van de binnenring. Op 16 april start de renovatie van de zijwanden aan de uitgang van dezelfde koker. 

> Meer info over de hinder

Verbinding Oudergem - Herrmann Debroux afgesloten

Bovenop de hinder die automobilisten de afgelopen weken op de binnenring ondervonden, komen er vanaf 16 april vertragingen voor de pendelaars die ‘s avonds Brussel verlaten via Oudergem/Herrmann Debroux, om richting Waterloo te rijden. Zij zullen moeten omrijden. Het Verkeerscentrum verwacht dat door extra sluipverkeer via de lokale wegen ook de bewoners van de omliggende gemeenten bijkomende hinder zullen ondervinden van de nieuwe fase. Pendelaars krijgen daarom de uitdrukkelijke raad om het routeadvies van GPS-navigatieapplicaties te negeren en op de hoofdwegen te blijven.   

> Lees de bewonersbrief

Wegen en Verkeer bust bovenstaande bewonersbrief de komende dagen in 7 gemeenten (in Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe in het Frans en het Nederlands).

Zo goed als alle werken ‘s avonds en ‘s nachts

De renovatie van de Leonardtunnel begon in april 2023. Bijna alle werken gebeurden tot nu toe ‘s avonds en ‘s nachts. De tunnels van de ring werden op weekdagen afgesloten om 20.30 uur en weer opengesteld om 5.30 uur ‘s ochtends. De arbeiders hebben al die nachten niet stilgezeten. Ze maakten van de nachtelijke afsluitingen gebruik om het beton van de wanden en de plafonds te herstellen of te vervangen. Ook de dakplaat kreeg een onderhoudsbeurt. Ruim meer dan de helft van de renovatie is ondertussen achter de rug.  

Kwartier tot halfuur extra wachttijden voor binnenring 

Sinds 18 maart schuift het verkeer tijdens de spitsuren op de binnenring gemiddeld een half uur langer aan dan normaal. Buiten de spitsuren tekent het Verkeerscentrum een kwartier extra wachttijd op. Veel bewoners van Kraainem, Oudergem en de andere gemeenten in de onmiddellijke omgeving van de Leonardtunnel, worden sindsdien geconfronteerd met veel meer doorgaand verkeer dan normaal. 

Bijna geen tijdswinst voor omrijders, gebruik a.u.b. de hoofdwegen

Uit analyses van het Verkeerscentrum blijkt dat bestuurders die de file op de ring ontwijken door de lokale wegen te nemen, nauwelijks tijd winnen. Er is ook de negatieve impact voor de buurtbewoners, die sinds 18 maart veel meer verkeersdrukte, geluidsoverlast en vervuilde lucht ondervinden. Het Verkeerscentrum vraagt dan ook uitdrukkelijk aan de bestuurders om voor hun langeafstandsverplaatsingen zo veel mogelijk de ring en de andere hoofdwegen te gebruiken. Dat wordt des te belangrijker vanaf 16 april, wanneer de verbinding van de E411 / Herrmann Debroux met de binnenring (richting Waterloo) afgesloten wordt (zie hierboven).  

Tervurenlaan als alternatief voor E411 / Herrmann Debroux

Het Verkeerscentrum raadt de pendelaars die normaal gezien Brussel ‘s avonds verlaten via de E411 / Herrmann Debroux en de binnenring richting Waterloo, aan om vanaf de start van de volgende fase (vanaf 16 april, zie hierboven) de hoofdstad via de Tervurenlaan (N3) te verlaten. Momenteel is er op de Tervurenlaan, meerbepaald op het stuk net voor het Vierarmenkruispunt, een wegversmalling - omwille van de voorbereidingen voor de fietsbrug over het kruispunt. Die versmalling wordt voor 16 april opgeheven. Let wel: zelfs zonder die wegversmallingen zal het heel druk worden op de Tervurenlaan.

Omrijden via E411 / N25

De pendelaars die ‘s avonds vanuit Brussel naar de regio Waver / Namen terugkeren, kunnen best gebruik blijven maken van de as Herrmann Debroux / E411. Voor sommige pendelaars is de verbinding E411 richting Namen, en daarna de N25 (via Corroy-Le-Grand, afrit nr. 9 van de E411) ook een interessante optie. Maar over het algemeen raadt het Verkeerscentrum vooral aan om vooraf de verkeersinformatie te raadplegen en om rekening te houden met aanzienlijke bijkomende wachttijden.