Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger stappen en trappen voor schoolgaande jeugd in Boortmeerbeek

Veiliger stappen en trappen voor schoolgaande jeugd in Boortmeerbeek

Stappen en trappen wordt veiliger als de zichtbaarheid van voetgangers en fietsers verbetert. In Boortmeerbeek rondde het Agentschap Wegen en Verkeer eind 2023 werken af op twee locaties: het omvormen van het olifantenpad naar een voetpad op de Molenheidebaan-Trianondreef (N267) en de aanleg van twee nieuwe oversteekplaatsen op de Leuvensesteenweg (N26). Ook in 2024 werkt het agentschap verder aan veilige en comfortabele schoolroutes.

"Wegen en Verkeer voert heel wat verbeteringen uit op verschillende locaties op schoolroutes in de provincie Vlaams-Brabant. Vanuit de Vlaamse Overheid kunnen gemeenten een subsidie aanvragen voor de verbetering van schoolomgevingen op gemeentewegen. Naar de steden en gemeenten werd vanuit Wegen en Verkeer eveneens een oproep gelanceerd om knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen te verbeteren. Doel is om onderweg naar school en aan de schoolpoort de oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers veiliger te maken. Met deze verbeteringen willen we het fietsen en wandelen naar school verder stimuleren”,aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Van olifantenpad naar voetpad

Midden december 2023 is het ‘olifantenpad’ tussen het kruispunt met de Consciencelaan en de Zevenbunderweg omgevormd tot een verhard voetpad. Een olifantenpad ontstaat als er regelmatig gewandeld wordt over een stuk groen - vaak omdat het de kortste weg is - en er zich daardoor een pad aftekent. Bedoeling is dat voetgangers die van de Consciencelaan naar de oversteekplaats aan het domein Hofstade willen wandelen, dit vanaf nu niet alleen veiliger maar ook comfortabeler kunnen doen.

» Meer info over dit project

Nieuwe oversteekplaatsen op Leuvensesteenweg

De Leuvensesteenweg is een drukke verbindingsweg voor alle jongeren die in Mechelen of Haacht naar school gaan. Zowel ter hoogte van de Guido Gezellestraat (aan Omnipack) als aan de Vosweg (tussen Shell en DHL) is het voor fietsers niet altijd evident om over te steken en verder te fietsen naar Haacht of Leuven. De abrupte overgang van rustige landweg naar drukke gewestweg zorgt ervoor dat het op beide locaties oppassen geblazen is. Daarom heeft Wegen en Verkeer nieuwe oversteekplaatsen voorzien en zijn de aanpalende fietspaden aangepast. Aan de Guido Gezellestraat zijn de verzakte klinkers van de bushalte ‘Hever Schoolweg' richting Leuven vervangen door nieuwe exemplaren. Het wegdek is in beide werfzones vernieuwd met een nieuwe laag asfalt.

Vooruitblik: nog meer ingrepen op Leuvensesteenweg

In 2024 wordt er verder gewerkt op de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek. 

  • In het verlengde van de aanpassingen aan de Guido Gezellestraat en de Vosweg, worden er ook oversteekplaatsen voorzien aan de Kwaenijkstraat, Bieststraat, Beringstraat en de Laarstraat.
  • Iets noordelijker wordt het kruispunt met de Trianonlaan, ook wel bekend als ‘Den Tip van Hever’, verder aangepakt na eerdere verbeteringen - zoals de aparte groenfase voor verkeer van Leuven naar de E19. Nieuwe en brede fietspaden langs de Trianonlaan zorgen ervoor dat fietsers tussen het kruispunt met de Leuvensesteenweg en het kanaal Leuven-Mechelen meer ruimte krijgen om zich te verplaatsen, veilig afgeschermd van het autoverkeer.
  • In het verlengde daarvan wordt de oversteekplaats van de fietssnelweg F8 Leuven-Mechelen over de Trianondreef veiliger gemaakt. Wegen en verkeer brengt er in het voorjaar bijkomende markeringen aan. Er wordt ook een snelheidsbeperking ingevoerd van 30 km/u.

» Meer info over deze projecten

Noot: De groene punten op de kaart zijn al verbeterde schoolroutes. De paarse punten zijn toekomstige werven voor schoolroutes die in 2024 kunnen starten