Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing fietspaden N73 Leopoldsburg

Vernieuwing fietspaden N73 Leopoldsburg

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal vanaf volgende week de fietspaden aan weerszijden van de Diestersteenweg – Leopoldsburgsesteenweg (N73) in Leopoldsburg vernieuwen, tussen de Dwarsstraat en de Vloosstraat. “Over een afstand van ongeveer 1 km krijgt het fietspad een nieuwe toplaag in asfalt. Het fietspad wordt plaatselijk ook breder”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De vernieuwing gebeurt per rijrichting en zal ongeveer 4 weken duren. Verkeer op de N73 moet ter hoogte van de werfzone over versmalde rijstroken. Is er te weinig ruimte, dan geldt er een lokale omleiding. 

Vlaams minister Lydia Peeters wil sterk inzetten op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. “Vanuit het relanceplan voorzie ik extra investeringen in fietsinfrastructuur. Dit jaar voeren we verspreid over heel Limburg zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt”, zegt Lydia Peeters.

“De bestaande fietspaden van de Diestersteenweg en Leopoldsburgsesteenweg (N73) in beton wordt over een afstand van ongeveer 1 km in asfalt heraangelegd”, vertelt minister Peeters. De kruispunten met de Acacialaan/Berkenlaan en de Oudstrijdersstraat zijn al vernieuwd en vallen buiten de werkzone. 

Tussen de Dwarsstraat en de Berkenlaan wordt het beton afgefreesd, terwijl tussen de Acacialaan en de Vloosstraat het fietspad, samen met de langsstrook in betonstraatstenen, volledig wordt opgebroken. “Hier wordt het fietspad ook verbreed naar 1,80 meter. De markeringen worden opnieuw aangebracht.  We kiezen bewust voor asfalt als beste ondergrond voor fietspaden. Een fietspad in asfalt zorgt voor meer fietscomfort”, duidt Lydia Peeters. 

Minderhinder-maatregelen: versmalde rijstroken, eventueel lokale omleiding 
De werken starten in de week van maandag 7 juni en zullen ongeveer 4 weken duren. De uitvoering gebeurt per rijrichting, over de volledige lengte van de projectzone. Eerst wordt er gewerkt aan de zuidzijde van de weg, rijrichting van Heppen naar Leopoldsburg.

Gemotoriseerd verkeer tussen het centrum en Heppen blijft maximaal mogelijk via de N73. Ter hoogte van de werfzone moet het wel over twee versmalde rijstroken. Op de langsparkeerstroken in de werfzone geldt een parkeerverbod.

Fietsers volgen een omleiding rond de werfzone, via het achterliggend wegennet. Is er voldoende ruimte, dan kunnen ze via een veilige corridor langs de werfzone passeren.  

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog gewijzigd worden.

Updates via www.wegenenverkeer.be/leopoldsburg

VERNIEUWDE FIETSPADEN IN ASFALT LANGS DIESTERSTEENWEG EN LEOPOLDSBURGSESTEENWEG