Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereidende nutswerken vanavond van start: Provinciebaan blijft open tot 25 september

Voorbereidende nutswerken vanavond van start: Provinciebaan blijft open tot 25 september

Vanaf vanavond, vrijdagavond 8 september, starten de nutsmaatschappijen met voorbereidende werken op de Provinciebaan en aan de Dijlebrug. Over een afstand van 400m zal het verkeer met tijdelijke werflichten worden geregeld. Om veiligheidsredenen wordt gelijktijdig de straat Dijlekant richting Wakkerzeel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf 25 september wordt de Provinciebaan tussen de Dijlebrug en het kruispunt met de brug aan Werchter volledig afgesloten voor alle verkeer tot de zomer van 2024. Wie zich inschrijft op de digitale nieuwsbrief via de website blijft snel op de hoogte van de werken.

Bekijk de actuele hinder

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “In Vlaanderen staan veel bruggen die verouderd zijn, net zoals de 70 jaar oude Dijlebrug in Rotselaar. De heropbouw van de Dijlebrug is een van de projecten die kadert binnen het vervanging- en renovatieprogramma ‘Overbruggen’ van de Vlaamse overheid. Met een totaalinvestering van 300 miljoen euro vernieuwen we binnen dit programma zo snel mogelijk 49 verouderde bruggen. Zo garanderen we de veiligheid van de bruggen en versterken we het verkeersnetwerk.”

Aangepaste fasering door wijziging planning voorbereidende nutswerken

Tot midden november werken de nutsmaatschappijen tussen de Dijlebrug en de Haachtsesteenweg. Nadien start de afbraak en heropbouw van de brug. 

  • Vrijdagavond 8 tot maandag 25 september 2023: voorbereidende grondwerken om de werfzone bouwrijp te maken.
  • Vanaf maandag 25 september tot midden november 2023: verplaatsings- en vernieuwingswerken voor alle water-, gas-, telecom- en elektriciteitsleidingen tussen de Dijlebrug en de Haachtsesteenweg. 
  • Vanaf midden november 2023 tot zomer 2024: start aannemer Wegen en Verkeer met afbraakwerken en aansluitend heropbouw van de brug. 
  • Vanaf maart 2024: rioleringswerken door Aquafin tussen de Dijlebrug en de Haachtsesteenweg (N21)

Afsluiten Dijlekant al vanaf vrijdagavond 8 september

Op basis van de nieuwe planning, plaatst de aannemer van de nutswerken op vrijdagavond 8 september tijdelijke werflichten aan beide kanten van de werfzone op de Provinciebaan. Die lichten regelen dan het beurtelings verkeer op de gewestweg tot 25 september. De aansluiting van de Provinciebaan met de straat Dijlekant wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.  Enkel fietsers kunnen de Dijlekant in- en uitrijden vanuit de Provinciebaan en dit tot aan de volledige afsluiting op 25 september. De zone op de Provinciebaan tussen de Haachtsesteenweg (N21) en de Dijlebrug blijft tot maandag 25 september open voor alle verkeer.

Vanaf 25 september Provinciebaan tot zomer 2024 afgesloten

De Provinciebaan is vanaf 25 september tot het einde van de werken in de zomer van 2024 volledig afgesloten tussen de Haachtsesteenweg en de nieuwe brug. Wegen en Verkeer verwacht heel wat hinder voor het verkeer in de regio en raadt daarom aan om de directe omgeving van de brug te vermijden als u er niet moet zijn. Voor de ruime omgeving is een hinderfiche opgesteld met alle info en verduidelijkend kaartmateriaal van de omleidingen voor fiets-, auto- en vrachtverkeer. Een omgevingsmanager is aangesteld om extra vragen naast alle info op te vangen vanuit omwonenden en handelaars. 

Bekijk de hinderfiche

Nieuwe brug met oog voor het milieu

In 2018 stelde het Agentschap Wegen en Verkeer een verzakking in het wegdek van de Dijlebrug vast. Om de veiligheid te verzekeren, werd er sindsdien in sneltempo werk gemaakt van een nieuwe brug. De 70 jaar oude Dijlebrug wordt vanaf midden november na de voorbereidende werken volledig afgebroken en vervangen door een nieuwe, veilige brug. Die is met 28 meter dubbel zo lang en houdt rekening met het beschermde natuurgebied erlangs. Onder de brug komt een faunapassage van 2 meter hoog. Hier kunnen grotere dieren de Dijle volgen zonder de drukke weg te moeten oversteken. We maken van de heropbouw gebruik om ook de weg en fietspaden tussen de Dijlebrug en het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21) opnieuw aan te leggen. Er komt ook een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel en ter hoogte van de zijstraat Dijlekant komt een beveiligde oversteekplaats voor fietsers en voetgangers.

Actuele informatie is terug te vinden op wegenenverkeer.be/dijlebrug.

OverBruggen

OverBruggen is een programma van de Vlaamse overheid om verouderde bruggen versneld te vernieuwen. Door deze inhaaloperatie wil Vlaanderen de veiligheid garanderen en de beschikbaarheid van deze kritieke schakels in het verkeersnetwerk versterken. De nieuwe bruggen moeten toekomstbestendig zijn en voldoen aan hedendaagse klanteneisen, zoals bredere fietspaden en verhoogde veiligheidsvoorzieningen.