Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom fietsers: vernieuwde fietspaden langs Woluwelaan ingehuldigd met fietsactie

Welkom fietsers: vernieuwde fietspaden langs Woluwelaan ingehuldigd met fietsactie

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "Een industriezone zoals Cargovil is een omgeving waar de auto nog altijd het vaakst wordt gekozen om zich te verplaatsen. Toch zien we hier nog heel wat kansen liggen om functionele verplaatsingen met de fiets te verhogen. Zeker met de vernieuwde fietspaden. De fietsers gaan immers pas komen als er ook veilige, comfortabele fietsinfrastructuur ligt. Met deze investering geef ik de modal shift naar meer duurzame verplaatsingen alvast een duwtje in de juiste richting in deze regio die kreunt onder de verkeersdrukte." 

Comfortabeler fietsen op de Woluwelaan

Over een totale lengte van bijna 5 kilometer werden de enkelrichtingsfietspaden, die aansluiten op de fietssnelwegen tussen Brussel-Vilvoorde-Boom (F23) en tussen Antwerpen-Mechelen-Brussel (F1), aangepast. De rijweg van de Woluwelaan kreeg in 2021 al over het hele traject een nieuwe laag asfalt. Werfleider Tim Ver Eycken van Wegen en Verkeer: “Door de betonverharding te frezen, de voegen te herstellen en een extra laag asfalt aan te brengen, is het comfort voor fietsers op de Woluwelaan en langs de bedrijvenzone van Cargovil aanzienlijk verbeterd. Iets dat vandaag volmondig werd bevestigd door de pendelaars die een kop koffie kwamen halen. Hetgeen ons natuurlijk blij maakt, want het is voor hen dat we het doen.” Dit is overigens niet het enige fietsproject in de buurt. Wegen en Verkeer maakt volop werk van de nieuwe fietsbrug aan Brucargo in Steenokkerzeel, die hopelijk in de loop van de zomer klaar is. Bij de herinrichting van de Woluwelaan, die nog loopt tot 2023, worden nieuwe fietspaden aangelegd. En ook in Vilvoorde loopt momenteel een studie naar het vervolledigen van de fietssnelweg tussen Vilvoorde en Brucargo (F214).

 
Meer investeren in fietspaden

Ook dit jaar voorziet minister Peeters terug een fors investeringsbudget voor veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. “Specifiek gaat er in 2022 maar liefst 328 miljoen euro naar fietsinfrastructuur. Zo krijgt het fietsnetwerk in Vlaanderen nog meer vorm en wordt fietsen veiliger en comfortabeler, zodat morgen nog meer mensen voor de fiets kiezen”, besluit Peeters.

Vlaams herstelplan: meer fietspaden dan ooit

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu. De werken die de gemeenten VILVOORDE/MACHELEN/GRIMBERGEN doorkruisen worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.