Overslaan en naar de inhoud gaan

Westelsebaan in Averbode krijgt nieuw asfalt en comfortabele fietspaden

Westelsebaan in Averbode krijgt nieuw asfalt en comfortabele fietspaden

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 4 maart 2024 met grondige onderhoudswerken aan de Westelsebaan (N212) in Averbode/Zichem. De betonnen gewestweg krijgt een nieuw wegdek in asfalt. De rijweg wordt in de twee richtingen smaller. Zo komt er meer ruimte voor bredere en hogere fietspaden. De Watergroep vernieuwt de waterleiding over de hele zone en de nutsvoorzieningen worden aangepast waar dat nodig is. De werken duren tot december 2024.

Comfortabel fietsen en autorijden

Vanaf de Ernest Claesstraat aan huisnummer 162 in Zichem tot aan de Prelaatstraat in Averbode-centrum wordt de Westelsebaan in een nieuw jasje gestoken. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “Het betonnen wegdek wordt volledig opgebroken, wat dieper uitgegraven en volledig heropgebouwd met verschillende lagen asfalt. In de twee richtingen wordt de rijweg smaller, zodat we verhoogde fietspaden van 1,75 meter breed kunnen aanleggen. In één beweging vernieuwt De Watergroep 1800 meter waterleiding en passen we de nutsvoorzieningen aan. De Vlaamse Overheid investeert 2 miljoen euro in dit vernieuwingsproject.” 

Hoppinpunt en nieuwe voetpaden

Aan het Sint-Jansplein zijn de rijweg en fietspaden al heraangelegd. De perrons van de bushaltes ‘Averbode Dorp’ verhogen, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Het plein wordt bovendien een Hoppinpunt en maakt zo deel uit van het nieuwe busnetwerk van De Lijn. De gemeente zorgt voor nieuwe voetpaden op de Westelsebaan tussen de Melkerijstraat en de Prelaatstraat. 

Jan Boeckx – schepen van Openbare werken: “We zijn heel tevreden dat de aanpassingswerken binnenkort starten, want de Westelsebaan is echt aan vernieuwing toe. Extra pluspunt is de drukke oversteekplaats aan het kruispunt met de Sprinkhaanstraat die een stuk veiliger wordt gemaakt. Ook de stad plant in de omgeving van de Westelsebaan nog enkele onderhoudswerken. Na de aanpak van de gewestweg plannen we vernieuwingswerken in de Hoornblaas, de Reppelsebaan, de Sprinkhaanstraat en de Prelaatstraat.”

Wat is nu weer Hoppin?

Werfzone afgesloten voor doorgaand en zwaar verkeer

Om vlot en veilig te werken, wordt de werfzone opgesplitst in twee zones en helemaal afgesloten. Het agentschap start met voorbereidende grondwerken op 4 maart in zone 1, vanaf huisnummer 162 op de Ernest Claesstraat/Westelsebaan tot aan de zijstraat Galgenberg. Zone 2 is tussen Galgenberg en de Prelaatstraat in het centrum van Averbode. 

In de werfzone zullen zware machines aan het werk zijn. De aannemer heeft ruimte nodig om veilig te werken en de werf bouwrijp te maken. De nutsmaatschappijen kunnen dan achteraf nutsleidingen verplaatsen of vernieuwen waar nodig. Bestemmingsverkeer kan de eerste maanden nog over het betonnen wegdek tot aan de eigen oprit of handelszaak rijden. Doorgaand en zwaar verkeer rijdt via Hoornblaas, Turnhoutsebaan (N127) en Averboodse Baan (N165). Ook voor fietsers richting Zichem of Averbode komt er een omleiding. Omwonenden in de werfzone en ruimere omgeving krijgen vóór de start van de werken een infofolder met concrete informatie.

Wegen en Verkeer verbetert ook nog

Zomer 2024 
Nieuw asfalt tussen Zichem en Scherpenheuvel De Steenweg op Scherpenheuvel en de Molenstraat (N212) krijgen een opknapbeurt tussen Veststraat en Rozenstraat. Over 2,3 kilometer krijgt het wegdek een nieuwe laag asfalt. 

2025 
Overzichtelijker kruispunt Herseltse-Westelsebaan (N212) met Testeltsesteenweg (N165) en Abdijstraat Een aangepaste verkeerslichtenregeling, meer detectielussen in het wegdek en meer wachtruimte voor fietsers maken het kruispunt veiliger. De aanpassingen zijn een pluspunt voor het fietsverkeer in de omgeving van basisschool De Vlindertuin. 

Meer info over alle projecten