Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg dubbelrichtingsfietspad op Brusselsesteenweg tussen spoorwegbrug en Isidoor Crokaertstraat

Aanleg dubbelrichtingsfietspad op Brusselsesteenweg tussen spoorwegbrug en Isidoor Crokaertstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N9

UPDATE 20/09/22: Wegen en Verkeer vatte op 20 september post aan het nieuwe dubbelrichtingsfietspad op de fietssnelweg F212 Asse-Brussel in Asse voor een ‘bedankingsactie’, naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit. Het agentschap trakteerde de fietsende pendelaars op een koffie, een gezonde granenreep en gadgets zoals GSM-houders voor op de fiets. De komende dagen volgen er nog acties op andere plaatsen waar Wegen en Verkeer de afgelopen maanden met ‘quick wins’ fietspaden heeft vernieuwd. De foto's van de actie zijn te zien in de galerij hieronder. Op deze pagina kunt u de flyer vinden die we op 20 september uitdeelden aan de fietsers. 

Wat en waarom?

Wegwerken ontbrekende fietsschakel in Asse 

Wegen en Verkeer legde een nieuw dubbelrichtingsfietspad aan langs de zuidzijde van de Brusselsesteenweg (N9) in Asse. Het fietspad kwam er in plaats van de onverharde berm, tussen de spoorwegbrug en de Isidoor Crokaertstraat, en in het verlengde van de werken van Infrabel dat een nieuwe fietssnelweg (F212) aanlegde van ongeveer 1,6 kilometer langs de spoorlijn. Daarnaast werd er ook een fietsoversteek aangelegd ter hoogte van de Kortemansstraat. Fietsers kunnen door het wegwerken van deze missing link in het fietsroutenetwerk en de nieuwe oversteek nog sneller en veiliger van Asse naar Brussel en omgekeerd fietsen.

Meer weten over de aanleg van de fietssnelweg F212 in Asse? Neem een kijkje op de website van de Vlaamse fietssnelwegen.

Aansluiting op fietsnetwerk via Brusselsesteenweg

Omdat de spoorwegbrug zelf niet breed genoeg is voor de verdere aanleg van de fietssnelweg zorgde Wegen en Verkeer via het talud langs de spoorwegbrug, de Brusselsesteenweg en de Isidoor Crokaertstraat voor een aansluiting met het fietsnetwerk. Om voldoende ruimte te creëren voor het dubbelrichtingsfietspad werd ook de bushalte ter hoogte van de Kortemansstraat aangepast. Zo houdt het busverkeer richting Brussel niet meer halt langs de rijweg, maar op de Brusselsesteenweg zelf.

Vlaams herstelplan: meer fietspaden dan ooit

Deze verbeteringen werden medegefinancierd door de Europese Unie, en maken deel uit van het herstelplan ‘Vlaamse Veerkracht’ van de Vlaamse Regering. In het kader van dat plan werd 130 miljoen euro extra vrijgemaakt voor veilige fietspaden langs gewestwegen, bovenop de reguliere investeringen van Wegen en Verkeer in fietsinfrastructuur. Zo krijgt het fietsnetwerk in Vlaanderen meer vorm en wordt fietsen veiliger en comfortabeler, zodat morgen nog meer mensen voor de fiets kiezen.

                                                     

Bedankingsactie Week van de Mobiliteit 20 september 2022 

Timing en impact?

Werken afgerond sinds eind juni

Ondertussen werden de werken afgerond en is het dubbelrichtingsfietspad fietsklaar.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier