Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg fietspad en riolering Lierse Steenweg tussen E313 en grens met Nijlen

Aanleg fietspad en riolering Lierse Steenweg tussen E313 en grens met Nijlen

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Weg

N13

De gemeente Grobbendonk, Fluvius en het Agentschap Wegen en Verkeer pakken vanaf eind dit jaar de Lierse Steenweg in Grobbendonk onder handen. De riolering wordt volledig vernieuwd en de drukke gewestweg krijgt vrijliggende fietspaden. De gemeente Grobbendonk is trekker van het project en zal de verdere communicatie hierover verzorgen.

Wat en waarom?

Projectzone

De herinrichting van de Lierse Steenweg kadert in een groter fietspadenproject van de volledige N13. In 2017-2018 werd de Herentalsesteenweg, het gedeelte van de N13 tussen de E313 en de gemeentegrens met Herentals, al onder handen genomen. Nu is de N13 aan de andere kant van de snelweg aan de beurt. De projectzone loopt vanaf de oprit van de richting Hasselt tot aan de grens met Nijlen. 
 

Vrijliggende fietspaden en moderne riolering

Om de veiligheid voor de fietsers te verhogen, worden over de volledige lengte aan beide zijden vrijliggende fietspaden. Buiten de bebouwde kom zal het fietspad achter een groene berm en de gracht komen te liggen. Binnen de bebouwde kom trekken we het nieuwe fietspad achter de parkeerstrook door. 
Tegelijkertijd met deze werkzaamheden zal Fluvius ook nieuwe riolering aanleggen.
 

Timing en impact?

Planning van de werken

De werken zullen in totaal ongeveer 14 maanden duren en starten voorjaar 2021. Volgende werken moeten uitgevoerd worden

  1. Bouwrijp maken van de werfzone. Dit betekent dat op het openbaar domein tussen de rijweg en de rooilijn (= grens openbaar met privé) alle verhardingen zoals opritten en tuinpaden maar ook bomen, struiken, planten, paaltjes of afsluitingen zullen worden verwijderd. 
  2. Nutswerken: verplaatsen en vernieuwen van kabels en leidingen voor water, elektriciteit, gas en telecom.
  3. Rioleringswerken: aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel dat regenwater en afvalwater apart opvangt en afvoert.
  4. Aanleg fietspaden: aanleg van vrijliggende fietspaden.
  5. Asfalteringswerken kruispunt Lindekens

 

Verkeerssituatie

Om de werken te kunnen uitvoeren, zal één rijstrook ingenomen worden. Daardoor zal er tijdens het grootst deel van de werken maar verkeer in één richting over de Lierse Steenweg kunnen rijden. Het verkeer van Lier naar Herentals zal steeds doorgang hebben. Het verkeer in de andere richting moet dan een omleiding volgen.
 

Blijf op de hoogte
Meer informatie over het project en de uitvoering van de werken op de Lierse Steenweg vindt u op de website van de gemeente Grobbendonk.   
 

WERKEN IN DE BUURT

Omgeving in beweging

In de omgeving Ranst-Nijlen-Zandhoven staan heel wat projecten op het investeringsprogramma. Enkele projecten zijn al in uitvoering (oranje), voor anderen loopt de vergunningsprocedure (blauw) en sommige projecten liggen nog op de tekentafel (grijs). Op de kaart hieronder krijgt u een overzicht van de projecten waaraan we werken.