Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg spitsstrook tussen Groot-Bijgaarden en Affligem

Aanleg spitsstrook tussen Groot-Bijgaarden en Affligem

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

E40

Wat en waarom?

Spitsstrook van 6,5 kilometer

Wegen en Verkeer plant de aanleg van een spitsstrook op de E40 richting Gent/Oostende, meer bepaald tussen Groot-Bijgaarden en Ternat. De spitsstrook wordt zo’n 6,5 kilometer lang en zal van het servicestation van Groot-Bijgaarden lopen tot aan het eerstvolgende op- en afrittencomplex, dat van Ternat (nr. 20).

Een spitsstrook tegen flessenhalseffect 

De spitsstrook tussen Groot-Bijgaarden en Ternat komt er om de avondspits er vlotter en veiliger te maken. Op de E40 richting Gent/Oostende komen verschillende drukke verkeersstromen samen: 

  • de Keizer Karellaan, vanuit Koekelberg en Ganshoren (Brussel) 
  • de Brusselse binnenring (R0), vanuit Bergen / Charleroi  
  • de Brusselse buitenring (R0), vanuit Antwerpen / Zaventem / Luik  

In de zone net voor het servicestation van Groot-Bijgaarden, waar deze drie verkeersstromen samenkomen, rijdt het verkeer dan ook vaak traag - vooral in de avondspits wanneer veel pendelaars Brussel verlaten. Verderop (tussen Groot-Bijgaarden en Ternat) wordt de verkeersstroom vlotter, maar de flessenhals van Groot-Bijgaarden in combinatie met de vele in- en uitvoegbewegingen zorgt vaak voor ongevallen. Dit probleem verhelpen we door aanleg van de spitsstrook. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart te vergroten.

Aanpassingen aan E40 voor indienstneming spitsstrook

Wanneer de markeringen voor de spitsstrook aangebracht kunnen worden en de spitsstrook in gebruik genomen kan worden, is nog niet bekend. Eerst maakt Wegen en Verkeer de komende jaren werk van een aantal noodzakelijke aanpassingen aan de E40. Deze aanpassingen zijn nodig om op termijn de spitsstrook te kunnen aanleggen:

  • In het najaar van 2020 werden al een aantal aanpassingen uitgevoerd aan de toegang en de uitgang van het tankstation/servicestation van Groot-Bijgaarden. De uitgang voor voertuigen die het servicestation verlaten en de E40 oprijden werd verlengd, zodat ook vrachtwagens op een veilige manier kunnen invoegen op de snelweg. Wegen en Verkeer legde langs het servicestation ook een pechstrook aan die in de toekomst als spitsstrook gebruikt zal worden.  
  • Aansluitend daarop plaatste Wegen en Verkeer negen portieken met rijstrooksignalisatie over de snelweg tussen Groot-Bijgaarden en Ternat. Deze negen portieken werden in de zomer van 2021 in dienst genomen. 
  • In de zomer van 2023 werden er nog eens vier portieken voor rijstrooksignalisatie geplaatst, ditmaal tussen Ternat en Affligem
  • De 'bovenbrug' (een brug die over de snelweg loopt) van de Jozef Mertensstraat/Kortemansstraat in Groot-Bijgaarden is sowieso aan vervanging toe. Bovendien beletten de pijlers van de huidige brug de aanleg van een spitsstrook. De pijlers van de nieuwe brug zullen verder van de as van de weg staan, waardoor er ruimte vrijkomt voor de spitsstrook. De werken zullen in de loop van 2024 starten (meer informatie op deze pagina). Voor deze ingreep is vandaag nog geen planning beschikbaar. 

Waar staan we nu?

Datum van ingebruikname nog niet bekend

Wanneer de markeringen voor de spitsstrook aangebracht kunnen worden en wanneer de spitsstrook in gebruik genomen kan worden, is nog niet bekend. Eerst maakt Wegen en Verkeer de komende jaren werk van een aantal noodzakelijke aanpassingen aan de E40. Zodra er hier meer duidelijkheid over is, zal Wegen en Verkeer dat op deze webpagina bekendmaken.