Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen aan kruispunt Scheepsdalelaan met Leopold II-laan, Leopold I-laan

Aanpassingen aan kruispunt Scheepsdalelaan met Leopold II-laan, Leopold I-laan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N9

Wat en waarom?

Veiliger kruispunt voor fietsers

Aan het kruispunt van de Scheepsdalelaan (N9) met de Leopold I- en Leopold II-laan in Brugge gebeurden in het verleden enkele ongevallen met fietsers. Om het kruispunt veiliger te maken, voeren Wegen en Verkeer en de Stad Brugge enkele aanpassingen door aan het kruispunt. 

Conflictvrij oversteken

In de zomer van 2020 wijzigde de Stad Brugge een oversteekplaats voor fietsers in de Leopold II-laan. Begin 2021 voert Wegen en Verkeer aanpassingen uit aan het kruispunt van de Scheepsdalelaan met de Leopold I- en Leopold II- laan. Het kruispunt krijgt een nieuwe lichtenregeling om conflicten tussen fietsers en auto’s te vermijden. De fietspaden aan het kruispunt worden ook heraangelegd.

Zo fiets je er na de werken:

  • Fietsers die naar rechts willen afslaan, moeten niet meer wachten voor een verkeerslicht maar kunnen meteen rechtsaf.
  • Fietsers die het kruispunt willen oversteken krijgen groen licht wanneer de auto’s voor een rood licht staan. Er kunnen dus geen conflicten ontstaan tussen fietsers en afslaande auto’s op het kruispunt.
  • Fietsers die naar links willen op het kruispunt, komen twee kruispunten tegen. Eerst krijgen ze afzonderlijk groen om rechtdoor het kruispunt over te steken en daarna ook om linksaf te gaan.

Op 23 september 2021 worden de verkeerslichten definitief aangepast aan de nieuwe situatie zodat het ‘vierkant groen’ in werking is op dit kruispunt. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen telkens tegelijk groen licht krijgen om over te steken, terwijl auto’s en vrachtwagens nog even moeten wachten. 

Timing en impact?

Werken in voorjaar 2021, afrondingswerken in aug-sept 2021

De werken werden uitgevoerd in het voorjaar maar hadden vertraging door problemen met de riolering. In mei werd het grootste deel van de werken afgerond maar de markeringen worden in augustus aangebracht. De aanpassing van de lichtregeling gebeurt op 23 september tussen 9u en 10u. 

Hinder?

De Leopold I-laan en de Leopold II-laan worden vanaf 16 tot en met 20 augustus a.s. aan de  Scheepsdalelaan voor het verkeer onderbroken om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het verkeer  richting Brugge centrum wordt omgeleid via de R30. Het verkeer richting Blankenberge wordt omgeleid via de  N31. Het verkeer in de Scheepsdalelaan behoudt doorgang maar kan niet naar de Leopold I- of Leopold II-laan  afslaan. De bussen van De Lijn behouden eveneens doorgang in de Scheepsdalelaan. Voetgangers, fietsers en bromfietsers zijn niet toegelaten in de omgeving van de werfzone. Ze volgen een  omleiding: 

• via de Houtkaai, Kroonstraat, Gustave Vincke-Dujardinstraat (en omgekeerd) 

• via de Kolenkaai, Zwaluwenstraat, Dirk Boutsstraat (en omgekeerd)