Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugrenovatie aan Klaverblad Lummen

Brugrenovatie aan Klaverblad Lummen

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

E313
E314

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat één van de bruggen op het verkeersknooppunt in Lummen renoveren. Het gaat om de brug die het verkeer op de E313 komende uit Antwerpen naar de E314 richting Genk/Aken leidt. De waterdichting, dienstpaden en asfaltlaag worden er vernieuwd. 

Wat en waarom?

Situering en context 

Het brugdek in de verkeerslus E313 naar E314 in Lummen wordt gedeeltelijk gerenoveerd. De waterdichting wordt vernieuwd om waterinsijpeling, en zo op langere termijn betonrot, te voorkomen. Een nieuwe asfaltlaag zal de stabiliteit van het wegdek op de brug verhogen. Voor gemotoriseerd verkeer resulteert dat in meer veiligheid en een beter rijcomfort. 

Gefaseerde brugrenovatie

Fase 1: Werken aan dienstpad links (± 3 weken vanaf 20 maart 2023)

In deze fase worden er eerst afbraakwerken aan het dienstpad aan de linkerzijde uitgevoerd. De vangrails, watergreppel, het dienstpad en de waterdichting worden verwijderd om vervolgens de waterdichting en het dienstpad te kunnen vernieuwen. Na de werkzaamheden worden de vangrails en verlichting teruggeplaatst.

Fase 2: Werken aan dienstpad rechts (± 3 weken vanaf midden april 2023)

In de tweede fase, die start na afronding van fase één, worden er afbraakwerken aan het dienstpad aan de rechterzijde uitgevoerd. De vangrails, een gedeelte van de wegverharding, het dienstpad en de waterdichting worden verwijderd om vervolgens de waterdichting en het dienstpad te kunnen vernieuwen. De vangrails en verlichting worden nadien teruggeplaatst.

Fase 3: Asfaltwerken brug (tijdens verlengd weekend van 18 t.e.m. 21 mei)

Na de werken aan de dienstpaden, worden de resterende wegverharding en bestaande waterdichting op het volledige brugdek verwijderd. Vervolgens wordt er een nieuwe waterdichting, beschermlaag, brugvoeg, wegverharding, watergreppel en belijning geplaatst. Ook de compoundvoegen onder de bovenbruggen worden vervangen. In het verlengde van de brug, wordt de asfalt ook nog plaatselijk vernieuwd. Deze werken worden uitgevoerd van 18 t.e.m. 21 mei. 

Timing en impact?

Uitvoering vanaf 20 maart 2023, onder voorbehoud van weersomstandigheden

De werken starten op maandag 20 maart 2023 en duren tot eind mei 2023.

Renovatiewerken aan bruggen zijn zeer weersgevoelig, dus de planning kan nog schuiven.

Minderhinder-maatregelen: brug 4 dagen afgesloten 18-21 mei, omleiding via afrit 26bis Industrie Zolder-Lummen

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker.

Fase 1 - 2: 20 maart tot begin mei

In de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 maart dient er werfsignalisatie geplaatst te worden. Hierdoor zal het verkeer op de E313, komende uit Antwerpen richting E314 Genk/Aken, ‘s nachts enkele uren omgeleid worden via afrit 26bis Industrie Zolder-Lummen. 

Tijdens fase 1, vanaf 21 maart, wordt doorgaand verkeer over de pechstrook geleid en is de rijstrook gedeeltelijk afgesloten. In fase 2, vanaf 18 april, is de rijweg terug open en de pechstrook afgesloten.

Er geldt tijdens deze werken een snelheidsbeperking van 50 km/uur in de werfzone. Mogelijk is er tijdelijk geen verlichting op de brug.

Fase 3: 18 - 21 mei

De verkeerslus wordt in fase drie, 4 dagen lang, volledig afgesloten voor het verkeer en omgeleid via afrit 26bis Industrie Zolder-Lummen van de E313. Deze werken worden uitgevoerd in een verlengd weekend om de hinder te beperken, maar zullen toch de nodige verkeershinder- en vertraging met zich meebrengen. 

Deze laatste fase wordt ook afgestemd op de werken aan de spitsstroken op de E313 tussen Lummen en Ham en de werken aan de spoorwegbrug in Lummen.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier