Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Leopoldlaan Eeklo

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N9

De drukke Leopoldlaan, onderdeel van de N9, is een belangrijke verbindingsweg tussen Brugge en Eeklo. Momenteel bestaat de rijweg uit twee betonnen rijstroken met een deels ongebruikte middenstrook. De fietspaden liggen er op de meeste plekken vlak naast de rijbaan. Dit zorgt voor een onveilige en minder vlotte verbinding naar het centrum van Eeklo. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Eeklo investeren daarom in een totale heraanleg met een focus op meer veiligheid, comfort en groen.

 

Wat en waarom?

Waarom deze werken?

Met de aanleg van de nieuwe verbindingsweg (R43) rond Eeklo-centrum zal er in de toekomst minder doorgaand verkeer over de Leopoldlaan (N9) rijden. We vormen deze drukke gewestweg daarom om tot een veilige en comfortabele lokale toegangsweg naar het centrum van Eeklo. Met de herinrichting van de Leopoldlaan (N9) willen we:

  • Vlotter en veiliger fietsverkeer: we zorgen voor een aangenamere en vlottere rijbaan en bouwen veilige fietspaden en oversteekplaatsen. 
  • Verhoogde leefbaarheid: we nemen maatregelen om het sluipverkeer tegen te gaan door een nieuwe inrichting van de weg met minder ruimte voor auto’s en meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
  • Meer groen: met groene bermen en het aanplanten van meer dan 180 nieuwe bomen en een nieuwe openbare LED-verlichting maken we van de Leopoldlaan (N9) een groene en duurzame laan.

Ontdek hier de herinrichting

Waar vinden de werken plaats? 

We bouwen de volledige Leopoldlaan (N9) om. Dat is het deel van de N9 tussen de kruising met de ringweg rond Eeklo (R43) en de ovonde met de Brugsesteenweg en de Heilig Grafstraat.

Situeringsplan - N9 Eeklo

Timing en impact?

De werken startten in juli 2021 met het rooien van een aantal bomen. Tussen januari en juli 2022 vernieuwt Fluvius de leidingen voor gas, elektriciteit en telecommunicatie. De afkoppelingen van de nutsleidingen gebeuren van juli tot september 2022. 

Tussen het najaar van 2022 en het najaar 2023 voert het Agentschap Wegen en Verkeer de herinrichting uit van de Leopoldlaan (N9). We pakken de werken aan in verschillende fases om de hinder voor het verkeer te beperken.

Lees meer over de fasering en de planning