Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Liersebaan en bouw nieuwe brug over Albertkanaal

Timing en fasering

Timing en fasering

Datum

Status

Gestart

Provincie

Weg

N14
E313

Heraanleg Liersebaan

De Liersebaan tussen de Kanaalstraat en de brug over Albertkanaal is zo goed als volledig klaar (fase 2, 3, 5 en 7), met uitzondering van de rijstroken richting Lier tussen de brug over de E313 en het kanaal (fase 4). In die zone (zijde Adams) werkt de aannemer momenteel aan de keermuur voor het toekomstige fietspad langs de Liersebaan richting het jaagpad. De keermuur moet eerst gebouwd worden voor de rijstroken richting Lier kunnen worden aangelegd. 

Ook de carpoolparking (fase 1) is al aangelegd. Maar voorlopig blijft ze nog even achter slot en grendel. De aannemer gebruikt deze parking momenteel als opstelruimte. In de loop van september 2021 zal de carpoolparking in gebruik genomen worden.

Vanaf januari 2021 werkt AWV verder aan de keermuur, aan de kant van Adams), en de grondwerken voor de ophoging van de talud (in functie van de aansluiting van de rijweg op de toekomstige brug). 

Brug Albertkanaal

Wegens onvoorziene omstandigheden verliepen de werken aan de nieuwe brug niet zo vlot. Begin 2020 zijn ze echter in een stroomversnelling gekomen en zijn de brugliggers, het middendek en de boogdelen met boogstrik al gemonteerd. 

In de zomermaanden van 2020 stonden de werkzaamheden aan het betonnen brugdek op de planning, gevolgd door de asfalteringswerken voor de onder- en toplaag. In december werd de nieuwe rug op tijdelijke locatie in gebruik genomen. Daarna kon De Vlaamse Waterweg nv de bestaande brug afbreken en starten met het bouwen van de nieuwe landhoofden op de definitieve locatie.

De volgende (en laatste stap) is het verplaatsen en verhogen van de nieuwe brug van de tijdelijke naar de definitieve locatie. Dit gebeurt vanaf 17 mei 2021 en duurt zo’n 6 weken. Tijdens die periode moeten we de brug eerst opvijzelen en dan verplaatsen naar de nieuwe landhoofden. Eenmaal de brug op haar definitieve locatie, moet AWV aan weerskanten van het Albertkanaal de Liersebaan aansluiten op de brug. Voor deze werkzaamheden wordt de Liersebaan gedurende twee maanden onderbroken voor alle verkeer. Vermoedelijk vanaf 25 juni zal het verkeer over de definitieve brug kunnen rijden. 

Afwerking projectzone

Nadat de brug op de definitieve plek in gebruik is genomen, volgen er nog enkele afronden werkzaamheden, zoals het afwerken van de jaagpaden en het definitief inrichten van de carpoolparking. Dit gebeurt vanaf eind juni tot midden september. Deze werken brengen weinig hinder met zich mee. Het verkeer kan in beide richtingen over de Liersebaan rijden. Af en toe zal er wel plaatselijk een rijstrook ingenomen worden.

De planning is steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden.

N14 Zandhoven tijdslijn maart 2021
Liersebaan Zandhoven - Fasering op luchtfoto