Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Tiensepoort

Herinrichting Tiensepoort

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

R23

UPDATE 7/09/23: volgens de huidige planning zal Wegen en Verkeer op vrijdag 8 september de nieuwe regeling van de verkeerslichten in dienst nemen. De afgelopen weken stelden we vast dat voetgangers en fietsers, bijv. bij het oversteken van de Tiensesteenweg, nog in conflict komen met automobilisten die van de Diestsepoort en het station komen en links afslaan om richting Bierbeek te rijden. De nieuwe regeling zal dat probleem en andere verbeterpunten verhelpen. Na de  invoering van de nieuwe regeling zal de verkeerslichteninstallatie en de werking van het kruispunt verder gemonitord worden. In dien nodig zullen nog andere aanpassingen doorgevoerd worden. 

Wat en waarom?

Veilig oversteken op druk kruispunt

Wegen en Verkeer pakt het drukke kruispunt van de Tiensepoort in Leuven aan. Enkele aanpassingen en een nieuwe lichtenregeling moeten het kruispunt veiliger maken voor alle weggebruikers. 

Wat verandert er?

 • Nieuwe lichtenregeling: de verkeerslichten op het kruispunt worden anders afgesteld. Met de nieuwe regeling worden conflicten tussen fietsers, voetgangers en auto’s zo goed als onmogelijk.
  • Er is een oversteekfase uit alle richtingen, waarbij het licht voor de fietsers en voetgangers op groen staat en het licht voor alle auto’s op rood.
  • Een andere oversteekfase geeft groen licht aan fietsers en voetgangers richting Geldenaaksevest, samen met het gemotoriseerd verkeer dat in dezelfde richting rijdt en op dat moment ook groen licht krijgt.
 • Twee by-passes geschrapt, een heraangelegd: als je vandaag met de wagen van de Parkpoort komt en de Tiensesteenweg wil indraaien, dan neem je een rechtstreekse verbinding of een ‘by-pass’, waardoor je niet voor de lichten hoeft te wachten. Dat verandert in de toekomst. De by-pass verdwijnt en als automobilist zal je voor de verkeerslichten moeten wachten. Wegen en Verkeer schrapt ook de by-pass voor de bestuurders die vanuit de Tiensestraat komen en rechtsaf de Leuvense ring (richting Parkpoort) indraaien. De by-pass voor de bestuurders die van het station / het Provinciehuis komen en de Blijde Inkomststraat indraaien, blijft. Hij wordt wel verhoogd aangelegd, zodat bestuurders meer alert worden voor de fietsers en voetgangers die deze by-pass kruisen. De fietsers die rechtdoor rijden hebben uiteraard ook voorrang op de auto’s die afslaan. 

 • De circulatie van het autoverkeer zal veranderen in de woonwijk gelegen tussen de Geldenaaksevest, Tiensesteenweg, Tivolistraat en Kerkhofdreef. Lees de brief die Wegen en Verkeer aan de bewoners bezorgde voor meer informatie daarover. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om het ontwerpplan volledig en groter te zien.

Naar maximaal conflictvrij

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakt per jaar zo’n 125 kruispunten maximaal conflictvrij. Bij elk kruispunt willen we naar een situatie waarbij voetgangers en fietsers niet kruisen met gemotoriseerd verkeer. Indien deze ‘conflicten’ niet vermeden kunnen worden, nemen we extra veiligheidsmaatregelen. Slimme lichten zorgen er ook voor dat men ‘nooit voor niets rood’ krijgt. Meer info via https://wegenenverkeer.be/actieplan-verkeerslichten.

Timing en impact?

Asfalteringswerken en openstelling Tiensepoort

 • 2 juli tot en met 7 juli - Asfalteringswerken voornamelijk overdag - plaatsen signalisatie, markeringen en slijpen van detectielussen kan ‘s avonds en ‘s nachts voor hinder zorgen.
 • week van 17 juli of week van 14 augustus na bouwverlof - Openstelling kruispunt
  (zie ook kader bij actuele hinder)

Afwisselend afsluiting gedeelte Leuvense binnenring en buitenring

Als voorbereiding en beveiliging naar de asfalteringswerken, worden er ‘s avonds en ‘s nachts ter hoogte van de Tiensepoort tijdelijk twee extra slagbomen geplaatst over de rijvakken van de Leuvense ring. Afhankelijk van de fasering van de werken overdag is dat de binnenring of buitenring. Enkel werfverkeer wordt dan doorgelaten indien nodig. Alle informatie over de verkeershinder is terug te vinden onder 'actuele hinder'
 

meer weten?

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier