Overslaan en naar de inhoud gaan

Actuele hinder

Actuele hinder

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R22

Tijdelijke verkeerssituaties tijdens de werken

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Maatregelen voor het fietsverkeer

 • Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de tijdelijke brug over de Woluwelaan, ter hoogte van het kruispunt met de Budasteenweg en de Bergstraat, aan World Pack. Die fietsbrug zorgt ervoor dat fietsers veilig kunnen oversteken tijdens de herinrichting van de Woluwelaan. Ook wandelaars kunnen gebruik maken van de brug om van het centrum in Machelen naar het industrieterrein en omgekeerd te wandelen. De tijdelijke fiets- en voetgangersbrug zal in principe blijven staan tot het einde van de werken, voorzien in het voorjaar van 2023
 • Fietsers die normaal gezien gebruik maken van de Woluwelaan worden tijdens de werken lokaal omgeleid. De omleiding loopt zowel via de westelijke als de oostelijke zijde van de Woluwelaan. 
  • In het westen: via de Vilvoordelaan, Rittwegerlaan, Witloofstraat en Kuregemstraat. 
  • In het oosten: via de Vilvoordelaan, Dorpstraat, Koningin Fabiolalaan, Vredestraat, Heirbaan en Haachtsesteenweg. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Maatregelen voor het autoverkeer

 • Tijdens de werken kan bestemmingsverkeer altijd op de Woluwelaan rijden. Momenteel werken we enkel op de weghelft richting Vilvoorde, waardoor het verkeer over versmalde rijstroken (een rijstrook per rijrichting) rijdt op de weghelft richting Diegem. Daarbij geldt er over het volledige traject een snelheidsbeperking van 50 km/u.
 • Door de knip van de Rittwegerlaan is er sinds eind maart geen gemotoriseerd verkeer meer mogelijk tussen de Nieuwbrugstraat en de Kerklaan. De knip gebeurde net achter de bebouwing, waarbij er telkens langs één kant (via de Nieuwbrugstraat of de Kerklaan) ontsluiting is. 
 • Voor bewoners van de Viaductstraat en de Henri Rampelbergstraat is het tijdelijk niet mogelijk de Woluwelaan rechtstreeks op of af te rijden. Zij volgen een plaatselijke omleiding via de Kerklaan of de Woluwestraat. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

 • De Warande wordt enkel afgesloten van de Woluwelaan wanneer dat noodzakelijk is voor de werken. Voor het overige blijft de straat toegankelijk voor bewoners. 
  • Rijd je vanuit Diegem om de Warande te bereiken? Dan rijd je op de tweerichtingsbusbaan richting het kruispunt met de Kerklaan. Ter hoogte van het kinderdagverblijf De Madeliefjes maakten we een doorsteek, waardoor je via een u-bocht kan terugdraaien richting de Warande. Rijd je vanuit Vilvoorde naar de Warande? Dan rijd je door tot het kruispunt met de Haachtsesteenweg. Daar maak je vervolgens een u-bocht op de Woluwelaan om opnieuw richting Vilvoorde te rijden.
  • Om uit de Warande te rijden richting Vilvoorde, kan je opnieuw even langs de werfzone om dan verder via de Woluwelaan te rijden. Wil je vanuit de Warande richting Diegem rijden, dan rijd je door tot aan de Kerklaan om daar te keren richting Diegem.
  • Opgelet! Om de Warande te bereiken rijd je langs de werfzone, waar er steenslag aanwezig kan zijn. Wees dus voorzichtig als je de werfzone oprijdt om schade aan je auto te vermijden.

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

 • Het oostelijke deel van de Budasteenweg blijft nog steeds afgesloten van de Woluwelaan. Daarnaast blijven de Beaulieustraat en afrit 5 definitief dicht. 
 • Afrit 5 Machelen-Woluwelaan werd bij de start van fase 2, op 11 januari, volledig afgesloten. Om de Woluwelaan vanop de Ring rond Brussel te kunnen bereiken, is er een omleiding uitgestippeld. Die loopt via de snelweg E19 richting Antwerpen en afrit 12 Vilvoorde-Luchthavenlaan. Door rechtsaf te slaan aan afrit 12, kunnen automobilisten via de Haachtsesteenweg richting Woluwelaan of Diegem rijden. Wanneer ze links afslaan, kunnen ze via rotonde De Vuist Machelen of Vilvoorde bereiken. Wegen en Verkeer maakte een korte interactieve video om deze omleiding zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. 
 • De werken aan de Woluwelaan hebben ook gevolgen voor de verkeerssituatie aan de Haachtsesteenweg in Melsbroek. Sinds het afsluiten van de rechtstreekse verbinding van de Brusselse binnenring (R0) met de Woluwelaan (R22)  gebruiken meer automobilisten de afrit Vilvoorde Luchthavenlaan (nr. 12) van de E19. 
 • Om het verkeer op de afrit vlotter te laten rijden, wordt de circulatie op dit drukke knooppunt aangepast terwijl Wegen en Verkeer aan de Woluwelaan werkt. Automobilisten die vanuit Diegem komen via de Haachtsesteenweg (N21) en de Luchthavenlaan (N211) willen nemen in de richting van rotonde De Vuist / Vilvoorde, zullen voortaan moeten omrijden via de Bataviastraat (richting Brucargo). Ze zullen daarna aan de rotonde van de cargozone rechtsomkeer moeten maken en ten slotte over het viaduct van de Luchthavenlaan richting Vilvoorde rijden.

 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.