Overslaan en naar de inhoud gaan

Actuele hinder

Actuele hinder

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R22

Werken op de Woluwelaan sinds 11 januari 2021

Fase 2: Werken op weghelft richting Diegem

Sinds 11 januari 2021 werken we op de weghelft waar het verkeer normaal gezien richting Diegem rijdt. De werfzone van fase 2 loopt van aan de Beaulieustraat tot aan de Lidl. De aannemer vernieuwt er de riolering, bouwt het wegdek opnieuw op en werkt aan de tweerichtingsbusbaan. Op het stuk tussen de Budasteenweg en de Haachtsesteenweg wordt ook een nieuw fietspad aangelegd. 

R22_Fase 2

Maatregelen voor het autoverkeer

  • Tijdens de werken kan u met de auto altijd op de Woluwelaan rijden. Omdat we werken op de weghelft richting Diegem, rijdt al het verkeer op de andere weghelft richting Vilvoorde (een rijstrook per rijrichting). Daarbij geldt er een snelheidsbeperking van 50 km/u
  • Komende van de Bergstraat moeten automobilisten verplicht rechtsaf slaan op de Woluwelaan.
  • Tijdens de werken van fase 2 sluiten we de Budasteenweg af van de Woluwelaan, waardoor er een lokale omleiding gevolgd moet worden. Naast afrit 5 sluiten we ook de Beaulieustraat definitief af van de Woluwelaan
  • Om tijdens de werken verkeersproblemen te vermijden in de smalle Viaductstraat, plant de gemeente Machelen een proefopstelling waarbij de Viaductstraat enkelrichting wordt richting de Woluwelaan. Inrijden kan via de Henri Rampelbergstraat. Als de proefopstelling positief blijkt en past binnen het nieuwe mobiliteitsplan dat de gemeente Machelen wil opstellen, kan de wijziging ook definitief worden. 

Vragen over de geplande proefopstelling? Contacteer de gemeente via mobiliteit@machelen.be of 02 752 40 31

  • Afrit 5 Machelen-Woluwelaan werd bij de start van fase 2, op 11 januari, volledig afgesloten. Om de Woluwelaan vanop de Ring rond Brussel te kunnen bereiken, is er een omleiding uitgestippeld. Die loopt via de snelweg E19 richting Antwerpen en afrit 12 Vilvoorde-Luchthavenlaan. Door rechtsaf te slaan aan afrit 12, kunnen automobilisten via de Haachtsesteenweg richting Woluwelaan of Diegem rijden. Wanneer ze links afslaan, kunnen ze via rotonde De Vuist Machelen of Vilvoorde bereiken. Wegen en Verkeer maakte een korte interactieve video om deze omleiding zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. 

Maatregelen voor het fietsverkeer

  • Fietsers die normaal gezien gebruikmaken van de Woluwelaan worden tijdens de werken lokaal omgeleid. De omleiding loopt zowel via de westelijke als de oostelijke zijde van de Woluwelaan. De westelijke omleiding maken we binnenkort ook fietsvriendelijker met fietssuggestiestroken en Berlijnse kussens (verkeersremmers). 
    • In het westen: via de Vilvoordelaan, Rittwegerlaan, Witloofstraat en Kuregemstraat. 
    • In het oosten: via de Vilvoordelaan, Dorpstraat, Koningin Fabiolalaan, Vredestraat, Heirbaan en Haachtsesteenweg. 
R22 - Fietsomleiding

De voorbereidende fase 1, waarbij we toegangs- en ontsluitingswegen aanleggen voor bedrijven langs de Woluwelaan aanleggen, werd nog niet volledig afgerond. Ook daar werken we de komende maanden aan verder. Het doorgaand verkeer op de Woluwelaan ondervindt van deze werken geen hinder. 

Volgens de huidige planning start fase 3 vanaf de zomer in 2021. Zodra we meer weten over de start en hinder van een nieuwe fase, leest u dat op deze pagina. 

Aangepaste verkeerssituatie: van Diegem naar Vilvoorde via de rotonde van Brucargo

De werken aan de Woluwelaan hebben ook gevolgen voor de verkeerssituatie aan de Haachtsesteenweg in Melsbroek. Sinds het afsluiten van de rechtstreekse verbinding van de Brusselse binnenring (R0) met de Woluwelaan (R22)  gebruiken meer automobilisten de afrit Vilvoorde Luchthavenlaan (nr. 12) van de E19. Het verkeer is daar in die mate toegenomen dat er op de drukke momenten wachtrijen staan tot op de E19. In de avondspits slaat de file vaak terug tot op de buitenring.

Om het verkeer op de afrit vlotter te laten rijden, wordt de circulatie op dit drukke knooppunt aangepast terwijl Wegen en Verkeer aan de Woluwelaan werkt. Automobilisten die vanuit Diegem komen via de Haachtsesteenweg (N21) en de Luchthavenlaan (N211) willen nemen in de richting van rotonde De Vuist / Vilvoorde, zullen voortaan moeten omrijden via de Bataviastraat (richting Brucargo). Ze zullen daarna aan de rotonde van de cargozone rechtsomkeer moeten maken en ten slotte over het viaduct van de Luchthavenlaan richting Vilvoorde rijden. Zie het plan hieronder voor de omrijbeweging.