Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie hoogspanningsinstallatie Kennedytunnel

Inspectie hoogspanningsinstallatie Kennedytunnel

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

R1

Tijdens de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 november 2022 wordt de Kennedytunnel (R1) in Antwerpen volledig afgesloten in beide richtingen. De tunnelsluiting is nodig om een grondige inspectie aan de hoogspanningsinstallatie van de tunnel te kunnen uitvoeren. De afsluiting vindt plaats vanaf 02.00 uur tot maximaal 07.00 uur ‘s ochtends. De hinder voor het verkeer start reeds vanaf middernacht (00.00 uur) met het afsluiten van de aanrijroutes naar de Kennedytunnel. Het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwen voor ernstige hinder op de Antwerpse ring en roepen op om de omgeving te mijden. Langeafstandsverkeer van oost naar west en van west naar oost rijdt best om via Brussel. Verkeer op kortere afstand kan de Schelde kruisen via de Liefkenshoektunnel (R2) die tolvrij wordt gemaakt of langs de N16 in Temse.

Wat en waarom?

Nazicht hoogspanningsinstallatie

Bij een routinecontrole in de Kennedytunnel zijn mogelijk mankementen vastgesteld aan de hoogspanningsinstallatie van de tunnel. Dit vereist spoedig bijkomend onderzoek door een gespecialiseerde firma. Om een grondige inspectie te kunnen uitvoeren, moet de hoogspanningsvoeding van de tunnel tijdelijk worden uitgeschakeld. Omdat er dan geen voeding is voor bepaalde elektrische veiligheidssystemen van de tunnel (verlichting, ventilatie, camerabewaking, enz.), wordt de tunnel afgesloten voor alle verkeer.
 
De uitgebreide inspectie zal uitwijzen of er op korte termijn herstellingswerken aan de hoogspanning nodig zijn. De mogelijke impact daarvan op het verkeer kan momenteel nog niet bepaald worden. Zodra daar meer duidelijkheid over bestaat, zullen we hier verder over communiceren. Evengoed bestaat de mogelijkheid dat er zaterdagnacht een onmiddellijke herstelling kan plaatsvinden en dat daarmee het probleem meteen is opgelost.

Timing en impact?

Ernstige hinder verwacht

De sluiting van de Kennedytunnel wordt tijdens een weekendnacht georganiseerd om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Toch verwacht het Verkeerscentrum ook dan nog ernstige hinder op de Antwerpse ring en op de toekomende snelwegen. Het sluiten van de drukste tunnel in Vlaanderen heeft ook een ruime impact in de omgeving. Zo worden ook een aantal verbindingen afgesloten die naar de Kennedytunnel leiden. Het sluiten van deze aanrijroutes start reeds vanaf middernacht (00.00 uur). Het gaat om:

  • de lus van de E19 vanuit Brussel naar de R1 richting Gent;
  • de oprit Wilrijk (5) naar de R1 richting Gent (bij de Jan van Rijswijcklaan);
  • de Jan De Vostunnel (A112) vanuit Brussel naar de R1 richting Gent;
  • de verbinding van de Jan Devoslei (N186) en de oprit Kiel (14) aan de Kolonel Silvertopstraat (N148) naar de Bolivartunnel / R1 richting Gent;
  • de lus van de Bolivartunnel naar de R1 richting Gent;
  • de oprit Linkeroever (6) naar de R1 richting Antwerpen;
  • de E17 richting Antwerpen vanaf knooppunt Antwerpen-West;
  • de aansluiting van de E34 naar de R1 richting Antwerpen.

Het Verkeerscentrum en AWV vragen bestuurders daarom met nadruk om de omgeving van de Kennedytunnel tijdens de nacht van zaterdag op zondag maximaal te mijden. Langeafstandsverkeer van oost naar west en van west naar oost rijdt best om via Brussel. Verkeer op kortere afstand naar het noorden van Antwerpen en naar Nederland kan omrijden langs de Liefkenshoektunnel (R2) in de haven die tolvrij wordt gemaakt gedurende de sluiting van de Kennedytunnel. Een meer zuidelijk alternatief om de Schelde te kruisen is de Temsebrug via de N16 Willebroek - Sint-Niklaas.
 
Het sluiten van de Kennedytunnel heeft ook impact op de vluchtkoker die dienst doet als fietstunnel. Fietsers kunnen tijdens de nacht van zaterdag op zondag de Schelde niet kruisen via de Kennedytunnel. De fietstunnel wordt zaterdagavond 12 november afgesloten vanaf 23.00 uur tot uiterlijk 08.00 uur op zondagochtend. De Sint-Annatunnel (Voetgangerstunnel) in het centrum van Antwerpen is het alternatief voor fietsers.

Meer info

Actuele informatie over de verkeerssituatie en routeadvies is steeds beschikbaar op www.verkeerscentrum.be.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier