Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw fietspad voor Boslaan over Zuid-Willemsvaart

Nieuw fietspad voor Boslaan over Zuid-Willemsvaart

Algemeen Overzicht

Status

Beëindigd

Provincie

Weg

N75

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt het fietspad van de N75 Boslaan, over de Zuid-Willemsvaart in Dilsen-Stokkem, tussen de Nijverheidsheidslaan aan industriezone Lanklaar en de rotonde met de Rijksweg (N78) ter hoogte van KMO-zone Soerveld. De fietspaden worden breder, met een volwaardig dubbelrichtingsfietspad richting Lanklaar tussen de Nijverheidslaan en de Dorpsstraat. 

Wat en waarom?

Breder fietspad voor meer comfort

De projectzone omvat de fietspaden aan weerskanten van de Boslaan (N75) in Lanklaar (Dilsen-Stokkem), tussen de Nijverheidsheidslaan aan industriezone Lanklaar en de rotonde met de Rijksweg (N78), ter hoogte van Soerveld. De toplaag van de fietspaden wordt afgefreesd en in asfalt vernieuwd.  Ze worden ook ietwat breder. Opgeteld gaat het om bijna 2,5 km nieuw fietspad.

AWV kiest bewust voor asfalt als beste ondergrond voor fietspaden. Een fietspad in asfalt zorgt voor meer fietscomfort. Dit jaar zal AWV verspreid over heel Limburg tientallen gelijkaardige projecten uitvoeren, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen te verbeteren.

Volwaardig dubbelrichtingsfietspad naar Dorpsstraat

Het fietspad van de Boslaan richting Lanklaar, tussen de Nijverheidslaan en de Dorpsstraat, wordt omgevormd tot een volwaardig dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter. De aansluiting van de Dorpsstraat op Boslaan wordt daarbij geoptimaliseerd met aparte afslagstroken voor fietsers. De vangrail op de brug wordt doorgetrokken tot voorbij de Dorpsstraat voor een veilige afscherming. Vorig jaar werd de Dorpsstraat aangepast naar een zachte verbinding voor hoofdzakelijk fietsers richting Lanklaar-centrum. Omwille van fietspadverbreding worden ook de markering opnieuw aangebracht. 

Timing en impact?

Vernieuwing per rijrichting

De werken de fietspaden van de Boslaan starten maandag 28 maart. De aannemer vernieuwt het fietspad per rijrichting en start in de richting van Lanklaar.

Elke rijrichting duurt een week, met een totale termijn van twee weken.

Weersgevoelig
Opgelet: asfalt- en markeringswerken zijn weersgevoelig. De planning kan steeds wijzigen. 
 

Minderhinder-maatregelen: fietsers in dubbelrichting, Boslaan enkele dagen buiten spits in één richting onderbroken

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. 

  • Het fietspad in de werfzone is over de volledige lengte onderbroken en niet toegankelijk. Fietsers gebruiken het fietspad aan de overzijde in beide richtingen
     
  • Enkele dagen verwachten we overdag extra hinder voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens de asfalt- en freeswerken mag de aannemer buiten de spitsuren (9-15u) de Boslaan in één richting volledig afsluiten, tussen de rotondes met de N78 Rijksweg en Siemenslaan. Verkeer volgt in dat geval een omleiding over Eisden (Maasmechelen) via de Oostelijke ontsluitingsweg. De afsluiting gebeurt indien nodig, wanneer  het niet anders kan tijdens bepaalde werfactiviteiten of omdat de veiligheid daarom vraagt. AWV en aannemer doen er alles aan om de afsluitingen van de Boslaan (in één richting) te beperken.
     
  • Verkeer van en naar de Nijverheidslaan (bedrijvenzone Lanklaar) en KMO-zone Soerveld blijft mogelijk maar moet tijdens het afsluiten van de Boslaan rekening houden met beperkte rijbewegingen. De Nijverheidslaan verlaten kan dan enkel via de Siemenslaan. KMO Soerveld is in dat geval enkel bereikbaar via de Rijksweg.
     
  • De zijstraten in de werfzone (Dorpsstraat, Sint-Jansweg, Broekhofstraat, Soerveldweg en Vlessersweg) zijn per fase afgesloten ter hoogte van de Boslaan. Die straten zijn bereikbaar via de N78.

 

Verkeerssituatie tijdens afsluiten Boslaan in één richting, in dit geval richting Dilsen. 

Vlaams herstelplan: meer fietspaden dan ooit

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu.  De werken in Dilsen-Stokkem worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.

Contacteer ons

Contact
Omgevingsmanager Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
0465 09 40 84
E-mail