Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe bushaltes aan Rooigemlaan (R40) in Gent en herinrichting kruispunt Brugsesteenweg

Nieuwe bushaltes aan Rooigemlaan (R40) in Gent en herinrichting kruispunt Brugsesteenweg

Algemeen Overzicht

Status

Gestart

Plaats

Weg

R40

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is sinds januari gestart met aanpassingswerken aan de bushaltes op de Rooigemlaan (R40) in Gent. In maart zijn ook  de werken aan het kruispunt met de Brugsesteenweg gestart. De werken aan het kruispunt zullen duren tot de zomer.

Wat en waarom?

Twee nieuwe comfortabele bushaltes

De haltes Biezenstuk en Appelstraat aan de Rooigemlaan zijn momenteel niet veilig voor de fietsers en niet toegankelijk voor alle gebruikers. Ook hun ligging is niet ideaal.  Op vraag van De Lijn is beslist om deze twee haltes weg te nemen en te vervangen door een veiligere en comfortabelere halte met een verhoogd perron ter hoogte van de Peerstraat en de Nimfenlaan. Ook de halte Rooigemlaan aan het kruispunt met de Brugsesteenweg wordt heraangelegd voor meer comfort en veiligheid.

De bus stopt voortaan op de rijbaan en moet niet meer over het fietspad. Het fietspad komt achter het perron. De busreizigers kunnen in alle comfort vanop de nieuwe, verhoogde bushaltes op- en afstappen. Op de plaatsen waar de bushaltes verdwijnen, komen er parkeerplaatsen ter beschikking.

faseringsplan

Heraanleg kruispunt met de Brugsesteenweg/Rooigemlaan sinds 8 maart

Naast deze bushaltes wordt ook het kruispunt Brugsesteenweg onder handen genomen. Voor meer duidelijkheid en overzicht op het kruispunt worden de oversteekplaatsen verplaatst. Voor een betere doorstroming worden de linksafslagstroken verlengd en het wegdek en de fietspaden worden plaatselijk vernieuwd.

ontwerpplan

Timing en impact?

De werken worden uitgevoerd in  verschillende fasen om doorgaand verkeer steeds mogelijk te houden. Er wordt gestart met werken op de binnenkant van de ring aan de bushalte Appelstraat om vervolgens zo noordwaarts op te schuiven naar de bushalte Rooigemlaan en het kruispunt met de Brugsesteenweg. Deze werken duren tot de paasvakantie.

Na de paasvakantie wordt er gewerkt terug aan de bushalte Appelstraat maar aan de buitenkant van de ring en werken we terug noordwaarts richting kruispunt. De werken aan de bushaltes duren per halte ongeveer 3 weken. De werken aan het kruispunt duren tot de zomer.

Verkeerssituatie 

Van 12 april tot zomer 2021

  • Het verkeer op de R40 rijdt ter hoogte van het kruispunt/werfzone (nieuwe bushalte) over één rijstrook. 
  • Het kruispunt blijft zoveel als mogelijk open.
  • Fietsers op de stadsring kunnen langs de werfzone blijven rijden.

Einde van de werken (zomer 2021)

Op het einde van de werken wordt ook de aansluiting van de Brugsesteenweg opnieuw geasfalteerd. Tijdens deze asfaltwerken zal de aansluiting mogelijk 1 of 2 nachten deels afgesloten worden. Van zodra we hier meer details over hebben, wordt dit gecommuniceerd.