Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe duiker onder Berchemweg om overstromingen tegen te gaan

Nieuwe duiker onder Berchemweg om overstromingen tegen te gaan

Algemeen Overzicht

Status

Gestart

Weg

N8

De Maarkebeek is een beek in de Vlaamse Ardennen. In 2010 werd de regio rond deze beek getroffen door zware overstromingen. Om dit in de toekomst te vermijden sloeg de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de handen in elkaar met de stad Oudenaarde, de gemeente Maarkedal en de provincie Oost-Vlaanderen. Samen stelden ze het ‘Riviercontract Maarkebeek’ op. In dit contract staan alle maatregelen die deze partners willen nemen om het risico op overstromingen in de regio te verminderen.  

Eén van deze ingrepen is het plaatsen van een duiker, dat is een kokervormige constructie, onder de Berchemweg (N8) in Oudenaarde. Omdat deze gewestweg voor de werken onderbroken wordt, is ook het Agentschap Wegen en Verkeer partner in dit verhaal. 

Wat en waarom?

De aanleg van een nieuwe duiker ter hoogte van Meersbloem-Leupegem en de Georges Lobertstraat maakt deel uit van het Riviercontract Maarkebeek. Heel wat maatregelen uit dit contract zijn ondertussen uitgevoerd. Het plaatsen van de duiker vormt samen met nog 2 andere maatregelen, een volgende stap in de uitvoer van het contract. 

 

WOV Maarkebeek Situeringskaart N8

De nieuwe duiker zal breder en dieper liggen dan de huidige. Zo kan er meer water via deze weg richting de monding van de Maarkebeek die iets verderop ligt bij de Schelde. In de omgeving van de duiker liggen een aantal nutsleidingen die de doorgang voor het water bij hoge waterstanden belemmeren. Ook deze zal de VMM verplaatsen en vervangen. 

Naast het plaatsen van de duiker worden nog 2 andere maatregelen uitgevoerd. De stad Oudenaarde verplaatst 3 bruggen die langs de Berchemweg liggen en ter hoogte van Meersbloem-Leupegem verbreedt de VMM de Maarkebeek. Ook met deze maatregelen moet het water via de Maarkebeek sneller naar de Schelde kunnen stromen zodat overstromingen vermeden worden. 
 

WOV Duiker N8

Bestaande duiker onder de N8

Timing en impact?

Van 15 februari tot 2 april vernieuwen de nutsmaatschappijen onder leiding van Fluvius de leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecommunicatie vernieuwen. Na de passage van de Ronde van Vlaanderen op 4 april volgen de hoofdwerken op en onder de weg. Deze duren minstens tot aan het bouwverlof in juli 2021.

Meer informatie over de impact leest u onder 'Actuele hinder'.