Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe rijweg en fietspad voor Tongersesteenweg tussen Kortessem-centrum en Guigoven

Nieuwe rijweg en fietspad voor Tongersesteenweg tussen Kortessem-centrum en Guigoven

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N20

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant een structureel onderhoud van de Tongersesteenweg (N20), tussen het centrum van Kortessem en dat van deelgemeente Guigoven. Rijweg en fietspaden krijgen een nieuwe top- en onderlaag asfalt, voor meer veiligheid en comfort. De asfaltwerken gebeuren ’s nachts vanaf mei, met omleidingen voor fietsers en verkeer richting Hasselt.

Wat en waarom?

Meer comfort

De rijweg- en fietspadvernieuwing van de Tongersesteenweg (N20) gebeurt tussen Kortessem-centrum en Guigoven.

Concreet gaat het om de zone tussen kilometerpunten 9.4 en 11.3, vanaf residentie Torridon tot net voor de gemeenteweg Wouddal. De zone in het oranje op onderstaande kaart.

Het onderhoud omvat een wegvernieuwing over de volledige breedte, dus zowel rijweg als fietspad. Er komt een nieuwe onder- en toplaag in asfalt, gevolgd door de wegmarkeringen. Ook de putdeksels worden op hoogte gebracht en greppels worden vernieuwd. AWV wil zo de verkeersveiligheid en het comfort voor alle weggebruikers verbeteren.

Vernieuwing fietspaden N20 tussen Guigoven en Neerrepen

Sinds begin april werkt AWV ook verderop de N20, vanaf Guigoven richting Neerrepen in Tongeren (zie roze strook op bovenstaande kaart). Daar worden de fietspaden in asfalt heraangelegd. Aan de rijweg gebeurt er niets.

In totaal gaat het om 8 kilometer fietspad. Opgeteld met de fietspaden in Kortessem-centrum wordt er zo maar even 12 kilometer nieuw fietspad aangelegd. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Timing en impact?

Eind april: overdag vernieuwing riooldeksels

De aannemer start eind april met het vernieuwen en ophogen van de riooldeksels in het fietspad. Ook de greppels worden aangepakt. Dat gebeurt overdag gedurende twee weken.

Vanaf 9 mei: nachtelijke asfaltwerken

Aansluitend vanaf maandag 9 mei vinden de asfaltwerken van de rijweg en het fietspad plaats. De aannemer werkt uitsluitend ’s nachts (20u – 6u) en per rijrichting. Elke rijrichting duurt ongeveer één week.

  • Eerst de vernieuwing van de rijstrook en het fietspad richting Kortessem
  • Daarna de vernieuwing van de rijstrook en het fietspad richting Tongeren

Weersgevoelig

Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De huidige planning kan daardoor nog wijzigen.

Minderhinder-maatregelen overdag (rioolputten en lokale herstellingen)

Fietsers

  • Het fietspad dat wordt vernieuwd, is afgesloten. Fietsers gebruiken het vrije fietspad in beide richtingen.

Gemotoriseerd verkeer

  • Gemotoriseerd verkeer op de N20 tussen Kortessem en Tongeren blijft steeds in beide richtingen mogelijk. Ter hoogte van de werfzone geldt er beurtelings verkeer, mogelijks met tijdelijke verkeerslichten. Na de werkuren gaat de rijweg volledig open maar moet verkeer eventueel over versmalde rijstroken. 

Minderhinder-maatregelen ‘s nachts (asfalt), van 20 – 6 uur

Fietsers

  • Fietsers volgen in beide richtingen een omleiding tussen Kortessem en Guigoven via de Klokkehofstraat, Mersenhovenstraat en Bredeweg.

Gemotoriseerd verkeer

  • Op de Tongersesteenweg tussen Kortessem-centrum en Guigoven geldt eenrichtingsverkeer naar Tongeren.
  • Richting Hasselt volgt verkeer een omleiding vanaf Guigoven over Wintershoven, via de Brandstraat en de Stationsstraat.

Vragen? Contacteer de omgevingsmanager

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
0465 09 40 84
E-mail